Het verhaal van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) werkt elke dag aan een slim, vaardig en creatief Nederland. Een land waar je jezelf mag en kan zijn. Een land waar iedereen mee kan doen. Waar je de vrijheid hebt om je te ontwikkelen en te uiten. Als iedereen een gelijke kans krijgt, dan kan al het talent in Nederland bloeien. Van de handigste handen tot de knapste koppen.

Bekijk de video met het verhaal van OCW.

Wij zijn het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Samen werken we elke dag aan een slim, vaardig en creatief Nederland.
Een land waar je jezelf mag en kan zijn.
Een land waar iedereen mee kan doen.
Waar je de vrijheid hebt om je te ontwikkelen en te uiten.

Als iedereen een gelijke kans krijgt, dan kan al het talent in Nederland bloeien.
Van de handigste handen tot de knapste koppen.
Zodat iedereen een actieve en unieke bijdrage kan leveren aan onze samenleving. Zodat deze open, vrij en vitaal blijft. Nu en in de toekomst.

Elke dag werken we samen aan de toekomst van Nederland.
Ieder vanuit z’n expertise en eigenheid. Met oog voor vandaag.
En aandacht voor morgen.
Onze bewindspersonen bepalen hierin de koers.
En wij zorgen voor een stevige basis waarop we voort kunnen bouwen.

We luisteren naar de mensen waar we het voor doen.
Van een uitgesproken professional tot een bezorgde ouder.
We brengen mensen en organisaties samen. Stimuleren initiatieven en samenwerking.
We maken het mogelijk dat iedereen goed onderwijs krijgt. En een waardevol diploma kan behalen.
Dat journalisten en kunstenaars zich in alle vrijheid kunnen uiten.

Dat cultuurmakers er voor zorgen dat we elkaars verhalen leren kennen en onze wereld door andermans ogen kunnen ervaren.
Dat er voor iedereen op media- en cultuurgebied iets te kiezen valt. Van theatervoorstellingen tot radiozenders en van films tot musea.
Dat onze monumenten en verhalen behouden blijven voor volgende generaties. Dat wetenschappers de ruimte krijgen om hun ontdekkingen te doen. En dat iedereen een volwaardige plek in onze samenleving krijgt.
Ongeacht wie je bent, waar je vandaan komt of waar je voor staat.

Wij zijn het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Samen werken we elke dag aan een slim, vaardig en creatief Nederland.

Over ons

Elke dag werken we samen aan de toekomst van Nederland. Ieder vanuit z’n expertise en eigenheid. Met oog voor vandaag. En aandacht voor morgen. Onze bewindspersonen bepalen hierin de koers. En wij zorgen voor een stevige basis waarop we voort kunnen bouwen.

We luisteren naar de mensen voor wie we het doen. Van een uitgesproken professional tot een bezorgde ouder. We brengen mensen en organisaties samen, en stimuleren initiatieven en samenwerking. 

Waar en voor wie we werken

We maken het mogelijk dat iedereen goed onderwijs krijgt. En een waardevol diploma kan behalen. Dat journalisten en kunstenaars zich in alle vrijheid kunnen uiten. Dat cultuurmakers ervoor zorgen dat we elkaars verhalen leren kennen en onze wereld door andermans ogen kunnen ervaren. Dat er voor iedereen op media- en cultuurgebied iets te kiezen valt. Van theatervoorstellingen tot radiozenders en van films tot musea.
Dat onze monumenten en verhalen behouden blijven voor volgende generaties. Dat wetenschappers de ruimte krijgen om hun ontdekkingen te doen. En dat iedereen een volwaardige plek in onze samenleving krijgt. Ongeacht wie je bent, waar je vandaan komt of waar je voor staat.

Het verhaal van OCW en onze principes

Ons verhaal laat zien waar we aan werken. De zogenaamde OCW-principes zijn de dagelijkse handvatten die ons helpen ons werk nog beter te doen. Van samenwerken tot je blijven ontwikkelen. We hebben er 6:

Onthoud goed voor wie je het doet

We zijn er voor iedereen in Nederland. Iedereen verdient een gelijke kans. En daar werken we elke dag aan. Houd altijd scherp voor ogen voor wie je het doet en waarom je het doet. Onderzoek ook of het in de praktijk uitpakt zoals het bedoeld is. Luister goed naar signalen uit de maatschappij én politiek. Hoe groot of klein een signaal ook is. Alle signalen verdienen onze aandacht.

Blijf een leerling

Wees nieuwsgierig naar ontwikkelingen in je vakgebied en daarbuiten. Je bent nooit uitgeleerd. Stel vragen. Haal inspiratie uit de kleinste gesprekken. En de grootste boeken. Doe kennis op zowel binnen als buiten onze organisatie.

Laat je stem horen

Wees trouw aan jezelf en spreek je uit. Dan ben je op je best. Deel je dromen. Je ideeën. Je mening. Je kijk. Durf kritische vragen te stellen. Ga voor iets staan. Durf ook je stem te laten horen aan iemand die hoger in de organisatie zit.

Weet dat je niet alles weet

Wees open over wat je wel en niet weet. Geef anderen een inkijk in jouw wereld. Openheid haalt ruis weg. Wees bewust dat je gekleurd naar de wereld kijkt. Houd een brede en nieuwsgierige blik. Stomme vragen bestaan niet. Beter iets twee keer vragen dan aannemen dat je het begrijpt. Zeg niet altijd meteen ja, maar bedenk of je alle informatie hebt om een belofte te maken.

Kijk vooruit

Er zijn altijd zaken die nu moeten. Doelen die snel bereikt moeten worden. Maar er zijn ook doelen die in de toekomst liggen. Doelen waar je vandaag het zaadje voor plant en die je misschien pas over 50 jaar oogst. Beide doelen zijn belangrijk. Kijk daarom niet alleen wat er voor je voeten ligt, maar kijk ook vooruit. Formuleer je doelen helder en concreet. Durf te prioriteren. Weet wat nu moet. Weet wat kan wachten. En houd daaraan vast. Alles moet altijd nu. In werkelijkheid is keuzes maken het beste, zodat je stap voor stap de zaken af krijgt.

Speel een symfonie

Zoek oplossingen in samenwerking. Geef elkaar de ruimte en vind elkaars talenten. Waardeer ze. Bewonder ze. Gebruik ze. Talenten die elkaar de ruimte geven komen samen verder. Deel je kennis, vaardigheden en ideeën met anderen. Zie wat de ander nodig heeft. Luister met aandacht. Vraag door en voel de ander aan. Laat merken dat je informatie haalt uit wat de ander zegt. Ga in gesprek en maak contact.