Gezond leven

Het kabinet werkt aan een fitte, gezonde en veerkrachtige samenleving. Dat gebeurt samen met gemeenten, zorgverzekeraars, gemeentelijke gezondheidsdiensten en andere partners. Met elkaar streven we ernaar dat iedereen kan opgroeien, leven, werken en wonen in een gezonde en sociale omgeving. Dat willen we bereiken in 2040; dan kunnen we spreken van een gezonde generatie.

Daaraan kunnen we allemaal meewerken door goed voor onszelf te zorgen. Niet roken, weinig alcohol drinken, gezond eten en voldoende bewegen. Met een gezonde leefstijl voelen mensen zich fitter en worden ze minder snel ziek. Ze blijven langer in contact met anderen en doen mee in de samenleving. Het kabinet helpt daarbij. Bijvoorbeeld door roken te ontmoedigen en gezond eten en bewegen te stimuleren.

Vergroot afbeelding Man legt groenten op bakplaat
Beeld: ©Getty images/Dusan Atlagic

Omgeving en bewegen

Maar ook de omgeving waar iemand woont doet ertoe. In een wijk met veel groen, fietspaden en weinig auto’s gaan mensen eerder wandelen of fietsen. Daar kunnen kinderen buiten spelen en is het makkelijker om andere mensen te ontmoeten. Gemeenten kunnen hiervoor zorgen. 

En gemeenten kunnen mensen die meer willen bewegen ondersteunen door buurtsportcoaches aan te stellen. De coaches kunnen bijvoorbeeld sportclubjes voor ouderen opzetten. Niet alleen bewegen ouderen dan meer, ze ontmoeten ook andere mensen en werken aan een gezond gewicht. Ook kan de buurtsportcoach ouderen helpen  minder snel te vallen.

Samenwerking zorg en sociale hulp

In een gezonde en sociale omgeving is het ook belangrijk dat zorgverleners en sociale hulpverleners meer en beter samenwerken. Dan kunnen ze mensen slimmer en beter helpen. Bijvoorbeeld: wie schulden heeft, kan daar geestelijk en lichamelijk ziek van worden. Medicijnen helpen dan niet. Wél het aanpakken van de schulden.

Meer informatie