Modernisering Archiefwet

De huidige Archiefwet is verouderd en minder goed toe te passen op digitale informatie. Iemand wil bijvoorbeeld in de toekomst digitale documenten bekijken die jaren oud zijn. Dit lijkt logisch, maar wie kan bijvoorbeeld dan nog zien wat er op een floppydisk staat? Daarom heeft het kabinet in november 2021 een voorstel voor een nieuwe Archiefwet ingediend. Dit voorstel moet nog langs de Eerste en Tweede Kamer.

Digitale informatie bewaren

Door de digitalisering belandt digitale informatie in sneltreinvaart op verschillende systemen, die bovendien snel verouderen. Het gevaar is dat informatie hierdoor in de toekomst niet of moeilijker te raadplegen is. Het kabinet moderniseert daarom de Archiefwet zodat ook digitale informatie goed bewaard blijft. En in de toekomst gelezen kan worden.

Informatie eerder naar nationaal archief of archiefdienst

Het kabinet wil dat overheden belangrijke informatie na 10 jaar overbrengen naar het Nationaal Archief of een lokale of regionale archiefdienst. Nu is dat nog 20 jaar. Archiefdiensten hebben experts en systemen om digitale bestanden eeuwig leesbaar en bruikbaar te houden. Door de informatie na 10 jaar naar een archiefdienst te sturen, is deze beter toegankelijk voor gebruikers. Zowel online als in de studiezaal. Ook is de meeste informatie bij archiefdiensten openbaar en voor iedereen in te zien. Sommige informatie kan nog wel een bepaalde tijd afgeschermd zijn of alleen onder voorwaarden in te zien. Maar dit is alleen bij belangrijke redenen, zoals privacy of staatsveiligheid.

Nieuwe Archiefwet nog langs Eerste en Tweede kamer

Het kabinet heeft het voorstel van de nieuwe Archiefwet in november 2021 ingediend bij het parlement. De Tweede Kamer en daarna de Eerste Kamer moeten de wet dan nog goedkeuren. Daarna kan de nieuwe Archiefwet in werking treden.

Kennisnetwerk Informatie en Archief

Op het platform Kennisnetwerk Informatie en Archief staat meer informatie over de nieuwe Archiefwet. Met vragen kunt u terecht bij het projectteam, via archiefwet@minocw.nl.