Hoe kan ik verantwoord geld lenen?

Als u een lening afsluit, moet u het bedrag met rente terugbetalen. Meestal betaalt u terug met een maandelijkse aflossing. De Risicometer Lenen laat zien of een krediet (lening) in uw budget past en of u de aflossing kunt betalen. De Checklist verantwoord lenen geeft u tips als u een krediet wilt aanvragen.

Checklist verantwoord lenen

Geld dat u leent moet u altijd terugbetalen. Met rente. Soms zijn er ook andere kosten die u moet betalen. Bijvoorbeeld een verplichte overlijdensrisicoverzekering, een boete als u eerder afbetaalt of een afsluitprovisie. U betaalt dus meer terug dan u hebt geleend. De tips uit de Checklist verantwoord lenen kunnen u helpen een goede beslissing te nemen.

Waarschuwing reclames voor krediet

Steeds meer mensen hebben te maken met problematische schulden. Daarom moeten financiële ondernemingen in reclames over krediet een waarschuwing opnemen over gevolgen van geld lenen. De waarschuwing bestaat uit een waarschuwingssymbool en de zin: 'Let op! Geld lenen kost geld'. De overheid wil met deze waarschuwing consumenten bewust maken van de risico’s van leningen.