Ketenmariniers

Asielzoekers met overlastgevend gedrag vormen een zware belasting voor veel mensen. Bijvoorbeeld voor omwonenden van azc’s, winkeliers, medewerkers in het openbaar vervoer, de vreemdelingenketen en medebewoners in het azc. Om deze overlast aan te pakken heeft de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid vier ketenmariniers aangesteld. Bij problemen brengen zij alle betrokken partijen bij elkaar en kijken samen wat nodig is om het probleem op te lossen.

Taken van de ketenmarinier

De ketenmariniers werken onafhankelijk en vallen direct onder de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid. Onderling hebben zij een aantal aandachtsgebieden verdeeld, waaronder:

De ketenmariniers hebben een aantal taken:

Aanspreekpunt

De ketenmariniers zijn aanspreekpunt voor personen en partijen die overlast ondervinden van asielzoekers. Organisaties en bestuurders die hulp nodig hebben bij het aanpakken van overlast door asielzoekers kunnen contact opnemen met de ketenmariniers via ketenmariniers@minjenv.nl.

Integrale aanpak

Om te komen tot een meer integrale aanpak versterken de Ketenmariniers de samenwerking en leggen zij verbindingen tussen alle betrokken partijen, zoals:

  • organisaties van de migratie- en strafrechtketen,
  • lokale bestuur,
  • zorginstellingen
  • andere partijen die betrokken zijn bij de aanpak van overlastgevende asielzoekers.

De ketenmariniers sluiten  aan bij bestaande overleggen. Zoals de Regionale Afstemmingsoverleggen (RAO’s).

Aanjagen, monitoren en borgen

Ook helpt de ketenmarinier betrokken partijen om zaken te versnellen of te verbeteren. Zij jagen processen aan, monitoren de voortgang  en borgen afspraken. Wanneer de aanpak van overlast niet vlot verloopt, signaleert en adresseert de ketenmarinier dit bij de betrokken partijen. De ketenmariniers overleggen met beleid, regie en de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid om een oplossing te vinden.

Adviesmaatregelen

De ketenmarinier adviseert ook over maatregelen om overlast te beperken. Deze maatregelen staan in de Toolbox Aanpak overlastgevende en/of criminele asielzoekers. Ook zijn de ketenmariniers ervoor verantwoordelijk dat de Top-X aanpak in het hele land wordt gebruikt. Met de Top-X aanpak worden de meest hardnekkige overlastgevende en/of criminele asielzoekers in beeld gebracht en aangepakt.