Wat is de wettelijke verdeling bij erfrecht?

Bij de wettelijke verdeling in het erfrecht krijgt de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner de erfenis. De wettelijke verdeling geldt als er geen testament is gemaakt. Sinds 2018 gelden er regels die bepalen dat erfenissen en schenkingen niet meer automatisch in de gemeenschap van goederen vallen.

Erfenis bij huwelijk voor 1 januari 2018

Bent u een huwelijk of geregistreerd partnerschap aangegaan voor 1 januari 2018? Dan valt een erfenis of een schenking automatisch in de gemeenschap van goederen. Door de wettelijke verdeling krijgt de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner alle goederen van de nalatenschap. Pas als de langstlevende echtgenoot of partner overlijdt, erven de kinderen. Soms zijn dit kinderen uit een eerder huwelijk. Goederen kunnen dus via de stiefouder bij de stieffamilie terechtkomen.

Wil een erflater of schenker niet dat de erfenis of schenking naar beide echtgenoten of partners gaat? Dan kan dit worden vastgelegd in een testament of akte. Dit heet een uitsluitingsclausule.

Erfenis bij huwelijk vanaf 1 januari 2018

Bent u een huwelijk of geregistreerd partnerschap aangegaan op of na 1 januari 2018? Dan valt een erfenis of een schenking niet in de gemeenschap van goederen. Wilt u dat een erfenis of schenking wel in de gemeenschap van goederen valt? Dan kunt u met uw partner huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden vastleggen. Heeft de erflater of schenker in een testament of akte een uitsluitingsclausule opgenomen? Dan kunt u de wil van de erflater of schenker niet negeren. De wil van de erflater of schenker gaat voor.

Wil de erflater of schenker dat de erfenis of schenking naar beide echtgenoten of partners gaat? Dan kan hij dit in een testament of akte laten vastleggen. Dit heet een insluitingsclausule.

Erfdeel kinderen

Overlijdt een van de ouders? Dan krijgen de kinderen hun erfdeel niet direct. Ze krijgen een vordering in geld, ter grootte van hun erfdeel. Dit bedrag is pas opeisbaar als beide ouders zijn overleden. Of wanneer de langstlevende ouder failliet raakt of in de schuldsanering komt. Het erfrecht zorgt ervoor dat de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner financieel beter verzorgd achterblijft. Daarnaast beperkt het erfrecht de rechten van kinderen.

Erfenis kind bij stiefouder

Volgens de wettelijke verdeling tussen partner en kinderen krijgen de kinderen pas na het overlijden van de langstlevende ouder spullen uit de erfenis.

Zijn er stiefouders omdat de andere ouder is hertrouwd of een geregistreerd partnerschap is aangegaan? Dan kunnen de kinderen een beroep doen op het wilsrecht. Het wilsrecht houdt in dat kinderen de langstlevende ouder of stiefouder kunnen vragen om goederen over te dragen ter waarde van hun geldvordering uit de erfenis. Zij krijgen dan goederen in eigendom. Bijvoorbeeld erfstukken waarvan de kinderen niet willen dat deze bij de familie van een stiefouder terechtkomen. Maar de stiefvader of stiefmoeder mag deze tijdens zijn of haar leven wel blijven gebruiken. Dat heet vruchtgebruik.

Erfenis stiefkind

Een stiefkind erft normaal gesproken niet van een stiefouder. Maar dit kan een stiefouder wel regelen. De stiefouder kan het stiefkind in zijn of haar testament tot erfgenaam benoemen.