Verstrekken en vergoeden van ov-kaart eenvoudiger en onbelaste reiskostenvergoeding omhoog

Vanaf 1 januari 2024 kunnen werkgevers makkelijker zonder loonheffing een ov-kaart vergoeden of verstrekken aan een werknemer. Voorwaarde is dat de werknemer de ov-kaart ook zakelijk gebruikt. Daarnaast gaat de onbelaste reiskostenvergoeding omhoog van € 0.21 naar € 0.23 per zakelijke kilometer.

Aantrekkelijker om ov-kaart of onbelaste reiskostenvergoeding aan te bieden aan werknemer

Vanaf 1 januari 2024 maakt de vorm waarin de ov-kaart is aangeboden niet meer uit. Werkgevers betalen geen belasting meer zolang de werknemer de ov-kaart ook (gedeeltelijk) gebruikt voor zakelijke reizen, zoals woon-werkverkeer.

Tot 2024 moest een werkgever veel administratie bijhouden om aan te tonen dat de werknemer de kaart voor voldoende zakelijke kilometers gebruikt. Ook moest een werkgever loonheffing inhouden en afdragen als de werknemer de ov-kaart niet genoeg zakelijk gebruikt.  

Hogere belastingvrije reisvergoeding

De onbelaste reiskostenvergoeding gaat omhoog van € 0,21 naar € 0,23 per zakelijke kilometer. Dit biedt werkgevers de mogelijkheid om een hoger bedrag voor reiskosten van werknemers belastingvrij te vergoeden. De maatregel geldt ook voor ondernemers en resultaatgenieters (mensen met inkomsten uit overig werk) voor de inkomstenbelasting. Zij mogen per 2024 ook het verhoogde bedrag voor zakelijke reizen aftrekken van hun winst. 

De verhoging geldt ook voor:

  • Reiskosten voor ziekenbezoek;
  • Kilometervergoeding voor weekend- en vakantie-uitgaven voor gehandicapten;
  • Giftenaftrek als een vrijwilliger geen reiskostenvergoeding wil.
Vergroot afbeelding