Meedoen aan een proefproject kwaliteitsborging

*Muziek speelt* 

Rien Wijdeven – Wethouder Bernheze:
De Wet Kwaliteitsborging betekent dat er nogal wat gaat veranderen, zowel voor de gemeente, de aannemers, de architecten en bouwers zelf. Ook de opdrachtgevers. 

David van der Wijst – Gemeente Bernheze: 
De nieuwe wet houdt in dat de markt meer zelf de bouw gaat controleren en vastleggen en dat de gemeente een stapje terugdoet en meer een een controlerende functie heeft in het begin, maar ook op het eind met het controleren van het S-BUILD dossier. 

Lonneke Jansen – BCN Kwaliteitsborgers: 
Het grote verschil straks is dat je eigenlijk een betere follow up krijgt tijdens het hele proces. Dus toetsing is niet alleen maar aan de voorkant, maar loopt gewoon gedurende het hele proces door. Dat was voorheen niet, want die vergunning werd voorheen afgegeven en daarna werd gestart met bouwen. 

Rien Wijdeven – Wethouder Bernheze:
We hebben als gemeente Bergheze besloten om aan de slag te gaan. Dat betekent ook dat wij geld beschikbaar hebben gesteld voor een aantal proefprojecten om ervaring op te doen van: wat gaat goed en wat kan beter? 

David van der Wijst – Gemeente Bernheze: 
We hebben vier proefprojecten met vier verschillende instrumenten. Met die verschillende instrumenten halen we verschillende informatie op die weergeven hoe elk instrument zaken borgt en de kwaliteit inzichtelijk maakt. Dat levert ons zelf als gemeente belangrijke informatie op om onze zaken zelf goed in te richten. 

Dennis Vervoort – Uitvoerder Van de Ven Bouwbedrijf: 
Toen ik het op een gegeven moment voor het eerst hoorde, daar werd ik niet vrolijk van. Het is weer iets wat in mijn schoot geworpen wordt, ik moet foto's maken, ik moet het vast gaan leggen, maar al doende krijg je er een handigheid in om het te gaan vastleggen. Je merkt dat andere partijen daar ook in mee kunnen en dat je eigenlijk een collectief krijgt zodat alles en iedereen kan kijken wat we hier aan het maken zijn. 

Lonneke Jansen – BCN Kwaliteitsborgers: 
De samenwerking verloopt in principe gewoon goed, maar het is gewoon, en dat merk je juist nu in die pilotfase, partijen moet aan elkaar wennen, moeten aan de andere werkwijze wennen en hoe opvolging te geven aan de vragen die gesteld worden of aan de documenten die aangeleverd moeten worden, en dat is wezenlijk anders dan in het traditionele proces, om het zo maar even te noemen. 

Rien Wijdeven – Wethouder Bernheze:
Ik vind het persoonlijk een heel groot voordeel: een verschuiving van verantwoordelijkheden naar de partijen zelf toe. Ik denk dat dat op deze manier beter geborgd is. Van de andere kant betekent het voor gemeentes ook dat we ook dingen moeten gaan loslaten in vertrouwen, en dat is nog een slag die we met elkaar moeten maken. Dat we meer vertrouwen in de markt gaan leggen bij de andere partijen. 

David van der Wijst – Gemeente Bernheze: 
Een jaar of drie terug werd ik geconfronteerd met de Wet Kwaliteitsborging die eraan zat te komen. Daar was ik eigenlijk tegenstander van omdat ik dacht: doe ik het dan zelf niet goed? Maar op dit moment zie ik er alleen maar voordelen in, met name bij de controles die ik zelf heb gedaan met de proefprojecten die we nu hebben draaien en met deze aannemer, en dat zie ik alleen maar als voordelen vanuit deze proefprojecten. 

Dennis Vervoort – Uitvoerder Van de Ven Bouwbedrijf: 
Omdat we de checklist hebben is het natuurlijk wel zo dat wij structureel moeten blijven controleren en daardoor gaan wij nu eigenlijk gestructureerder en nog beter te werk. Waardoor we eigenlijk kosten besparen en uren besparen. 

Rien Wijdeven – Wethouder Bernheze:
Ik zou gemeentes adviseren: start nu. Nu kun je ervaring opdoen, dan wen je aan elkaar en dan kunnen jullie volgend jaar een vliegende start maken. Bouw Nederland ondersteunt dit ook. We hebben daar ook gesprekken mee gehad en die bevelen dit van harte aan. 

Dennis Vervoort – Uitvoerder Van de Ven Bouwbedrijf: 
Ga ermee oefenen, ga ermee aan de gang. Ik weet zeker dat je hier in ieder geval de winst uithaalt, al is het maar faalkosten. 

Lonneke Jansen – BCN Kwaliteitsborgers: 
Ik zou zeggen tegen de mensen: kom in actie, ga je erin verdiepen. Partijen willen allemaal vooruit, zowel gemeentes, kwaliteitsborgers, aannemers, ontwerpers, adviesbureaus en die hele samenwerking die komt hier veel meer tot z'n recht. 

David van der Wijst – Gemeente Bernheze: 
Ik denk dat je vooruit moet kijken en juist de samenwerking moet aangaan. Zowel met de kwaliteitsborgers, als met de bouw, aannemers, en aan de slag met proefprojecten. Dat levert heel veel informatie op, zodanig dat je tijdig klaar bent in 2022.

Logo Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties verschijnt in beeld. 

*Muziek stopt*