Gevolgen van Brexit voor de rechten van Nederlanders in het VK

De gevolgen van Brexit voor de rechten van Nederlanders in het Verenigd Koninkrijk (VK).

Read this information in English

U woont in het VK sinds 31 december 2020 of eerder

Als u voor 2021 in het VK woonde, dan kunt u ook na 1 januari 2021 in het VK blijven wonen en werken. U moet dan wel een verblijfsvergunning hebben. Of u moet deze verblijfsvergunning aanvragen (Engels) op de website van de Britse overheid.  Dit heet een pre-settled status of een settled status. De verblijfsvergunning kunt u tot 1 juli 2021 aanvragen. Dit geldt ook voor uw gezinsleden als zij niet de Britse of Ierse nationaliteit hebben.

Bij uw aanvraag heeft u een geldig paspoort of geldige identiteitskaart nodig. Vraag deze documenten tijdig aan. Bewaar ook alle documenten die aantonen hoe lang u al in het VK woont, als bewijs om de ‘settled status’ te krijgen.

Settled status bij meer dan 5 jaar in VK

EU-burgers die meer dan 5 jaar in het VK wonen, kunnen een verzoek indienen voor een 'settled status' bij de Britse overheid. Deze status geeft mensen het recht in het VK te wonen, werken, een staatspensioen op te bouwen en gebruik te maken van publieke diensten. Net als nu het geval is voor EU-burgers in het VK. Woont u minder dan 5 jaar in het VK? Dan kunt u een 'pre-settled status' aanvragen. Na 5 jaar verblijf kunt u deze status dan laten omzetten in de permanente ‘settled status’.

U woont vanaf 2021 in het VK

Voor u gelden de Britse regels om in het VK te mogen wonen en werken. Het VK werkt met een puntensysteem. Om in het VK te kunnen wonen en werken moet u aan verschillende criteria voldoen (zoals een bepaald salaris en voldoende beheersing van het Engels) om zo voldoende punten te scoren. Meer informatie hierover vindt u op de website van de Britse overheid (Engels).

Informatie en advies

De Europese Commissie publiceerde vragen en antwoorden over de Brexit (pdf) over de rechten van EU-burgers in het VK na de Brexit.

Nederlandse burgers die wonen in het Verenigd Koninkrijk kunnen voor informatie over Brexit terecht bij de Nederlandse ambassade in Londen. De ambassade organiseert regelmatig informatiebijeenkomsten. Kijk op de Facebookpagina van de ambassade voor de data. Ook kunt u contact opnemen met de Nederlandse Rijksoverheid, zie de contactgegevens op deze website.
Lees de vragen en antwoorden over Brexit voor Nederlandse burgers in het VK op deze website.

Voor consulaire zaken kunt u contact opnemen met het 24/7 BZ Contact Center van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Voor informatie over uw pensioen kunt u terecht bij uw pensioenfonds. Voor informatie over uw zorgverzekering kunt u terecht bij uw zorgverzekeraar. Studenten kunnen voor informatie over studiefinanciering terecht bij DUO en over overige zaken bij de onderwijsinstelling.

Voor informatie over de huidige regels omtrent uw Nederlandse uitkering kunt u terecht bij de Sociale Verzekeringsbank en het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen.