Wederopbouw Sint Maarten

Orkaan Irma trok op 6 september 2017 over de eilanden Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius. Vooral Sint Maarten werd getroffen door Irma. Veel huizen en infrastructuur werden verwoest. Nederland heeft noodhulp verleend tot 1 december 2017. Daarna is Nederland gestart met haar bijdrage aan de wederopbouw van Sint Maarten. Het land Sint Maarten is primair verantwoordelijk voor de wederopbouw van het land.

Rol van Nederland bij de wederopbouw

Nederland heeft € 550 miljoen gereserveerd voor de wederopbouw van Sint Maarten. Met dit geld ondersteunt Nederland de (immateriële en materiële) wederopbouw van Sint Maarten. Deze bijdrage draagt bij aan het herstel van de economie en infrastructuur (bijvoorbeeld water- en elektriciteitsvoorzieningen). En het vergroot duurzaam de weerbaarheid van het land tegen de effecten van mogelijke (natuur)rampen.

Rol van de Wereldbank bij de wederopbouw

De Wereldbank beheert een aanzienlijk deel van de Nederlandse bijdrage (maximaal € 470 miljoen) via een trustfund. De Wereldbank ondersteunt Sint Maarten met haar internationale kennis en ervaring op het gebied van wederopbouw en ontwikkeling bij de wederopbouw van het land.

Vragen over wederopbouw

Heeft u vragen over de wederopbouw van Sint Maarten, Saba of Sint Eustatius? Stel ze via het contactformulier of mail naar postbusdgwbe@minbzk.nl.