Herstelbewijs als coronabewijs
Heeft u corona gehad? En wilt u een bewijs dat u bent hersteld van corona? Dan kunt u bij een commerciële testaanbieder een test doen en een herstelbewijs krijgen als de testuitslag positief is. Een coronabewijs is niet meer nodig om te reizen binnen Europa, maar buiten Europa soms nog wel.
Een herstelbewijs is een bewijs dat u positief getest bent op aanwezigheid van het coronavirus. Vanaf 18 maart 2023 is het niet meer mogelijk om u bij de GGD te laten testen om een herstelbewijs te krijgen. U gaat hiervoor vanaf die datum naar een commerciële testaanbieder.
Na een positieve zelftest gaat u niet naar de huisarts (of GGD) voor een bevestiging of NAAT-test (zoals PCR of TMA). U kunt geen herstelbewijs halen bij uw huisarts.
Eisen herstelbewijs om mee te reizen
U krijgt een herstelbewijs om mee te reizen als:
- u positief werd getest door een (commerciële) testaanbieder;
- uw positieve coronatest minimaal 11 dagen geleden was;
- uw positieve coronatest niet langer dan 180 dagen geleden was;
Testlocatie kiezen
- U kunt een afspraak maken bij een zelfgekozen commerciële testlocatie voor PCR-testen of antigeen(snel)testen. De kosten betaalt u zelf. Vraag bij het maken van een afspraak of u de positieve uitslag automatisch kunt ophalen in de CoronaCheck-app.
- U kunt hiervoor niet meer terecht bij de GGD.
Positieve zelftest
Heeft u een positieve zelftest en heeft u een herstelbewijs nodig? Laat u dan testen door een commerciële testaanbieder
Serologische test niet gevoelig en precies genoeg
U kunt niet met een serologische test bewijzen dat u hersteld bent van corona omdat:
- deze testen niet altijd gevoelig genoeg zijn om de mate van immuniteit aan te tonen bij een persoon; en
- uit het resultaat niet blijkt wanneer de infectie precies was. En een herstelbewijs is 180 dagen geldig vanaf de positieve test.
Het RIVM en Sanquin gebruiken serologische testen wel voor onderzoek onder de bevolking.
Omzetten positieve testen van commerciële testaanbieders
Positieve testen bij commerciële testaanbieders kunnen worden omgezet in een herstelbewijs. Ook als deze test eerder is afgenomen. De testaanbieder moet de gegevens dan wel volledige en correct aan de GGD door hebben geven. Vervolgens vult u het Aanvraagformulier corona herstelbewijs voor mensen die niet bij de GGD getest zijn in. Hiermee kan de GGD contoleren of de testaanbieder uw gegevens correct heeft doorgegeven en een herstelbewijs uitgeven. Die krijgt u per mail, of in uitzonderlijke gevallen persoonlijk.
Herstelbewijs in CoronaCheck
U krijgt een document met een QR-code toegestuurd. In combinatie met een meegeleverde koppelcode kunt u deze QR-code ook in de CoronaCheck-app openen.
Wilt u meer weten over hoe u een herstelbewijs kunt aanvragen? Bekijk de meestgestelde vragen op www.coronacheck.nl.
Ophalen herstelbewijs lukt niet
Getest door commerciële testaanbieder
Bent u getest door een commerciële testaanbieder en gaat er iets mis met uw herstelbewijs? Bel dan met de Helpdesk: 0800-1421 of stuur een e-mail naar helpdesk@coronacheck.nl. Zij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag 08.00 – 18.00 uur.
Eerder getest door GGD
Bent u eerder positief getest door de GGD en lukt het ophalen van het herstelbewijs niet? Dan kunt u contact opnemen met de GGD op 0800-5090. Zij kunnen u helpen te achterhalen of mogelijk gegevens onjuist geregistreerd staan.
In een ander EU-land positief getest
Als u in een ander EU-land positief getest bent, kunt u contact opnemen met de zorgverlener die de test heeft afgenomen. Deze kan dan een herstelbewijs voor u uitgeven. Het is niet mogelijk om in Nederland een herstelbewijs uit te geven na een positieve test in het buitenland.
Herstelbewijs 180 dagen geldig
Uw herstelbewijs is 180 dagen na uw positieve coronatest niet meer geldig. In sommige landen is een dit anders geregeld. Controleer altijd hoe lang uw herstelbewijs geldig is in uw land van bestemming.
De geldigheid van herstelbewijzen was eerst langer. De geldigheid wordt in de CoronaCheck-app automatisch aangepast.
1 prik na corona geeft vaccinatiebewijs
Heeft u corona gehad en bent u nog niet gevaccineerd? Dan is 1 prik voldoende om de basisserie van de coronavaccinatie af te ronden. 14 dagen na uw coronaprik heeft u dan een geldig vaccinatiebewijs. Daarvoor moet u de GGD wel laten weten dat u corona heeft gehad. En dat u daarom maar 1 prik nodig heeft om de basisserie af te ronden.
- Zie ook: Coronaprik: praktische informatie voor meer informatie over prikken na een coronabesmetting.