Herstelbewijs regelen als coronabewijs

Heeft u corona gehad? U heeft recht op een bewijs dat u bent hersteld van corona. Dat gebruikt u dan als coronatoegangsbewijs binnen Nederland, om op reis te gaan binnen Europa of voor uw terugreis naar Nederland.

Eisen herstelbewijs

Een herstelbewijs is een bewijs dat u ooit positief getest bent op aanwezigheid van het coronavirus. U krijgt alleen een herstelbewijs als:

  • u positief werd getest door de GGD. Of een andere testaanbieder in Nederland. Een zelftest of serologische test (bloedtest) telt niet.
  • uw positieve coronatest tenminste 11 dagen geleden was;
  • uw positieve coronatest niet langer dan 180 dagen geleden was.

Extra eis bij herstelbewijs voor reizen

Wilt u het herstelbewijs gebruiken om te reizen? Dat kan alleen als:

  • u werd getest met een PCR-test door de GGD. Een antigeen(snel)test telt niet.
  • u na 8 september werd getest met een PCR-test door een andere testaanbieder. En die aanbieder uw testgegevens heeft doorgegeven aan de GGD. 

Voor gebruik binnen Nederland krijgt u wel een herstelbewijs na een antigeentest. Bijvoorbeeld als u naar een restaurant wilt.

Alleen gegevens ophalen uit GGD-systeem

CoronaCheck haalt de positieve testuitslagen op bij de GGD. In het GGD-systeem zijn testuitslagen beschikbaar van alle testen die door de GGD zelf zijn afgenomen: PCR-testen en antigeen-testen. Vanaf 13 oktober 2021 kan CoronaCheck ook positieve testen bij andere testaanbieders omzetten in een herstelbewijs. De testaanbieder moet de gegevens dan wel aan de GGD doorgeven.

Serologische test niet gevoelig en precies genoeg

U kunt niet met een serologische test bewijzen dat u hersteld bent van corona omdat:

  • deze testen niet altijd voldoende gevoelig zijn om de mate van immuniteit aan te tonen bij individueel gebruik; en
  • uit het resultaat niet blijkt wanneer de infectie precies was. En een herstelbewijs is altijd precies 180 dagen geldig vanaf de positieve test.  

Het RIVM en Sanquin gebruiken serologische testen wel voor onderzoek onder de bevolking. 

Herstelbewijs ophalen via CoronaCheck

Zo maakt u uw QR-code:

Herstelbewijs 180 dagen geldig

180 dagen na uw positieve coronatest is uw herstelbewijs niet meer geldig. Voor een geldig coronabewijs moet u dan 1 prik halen. Of een coronatest laten doen.

Het ministerie van VWS wil de geldigheid van het herstelbewijs verlengen naar 365 dagen. Daarover besluit de ministerraad binnenkort. Hierna gaat het voorstel naar de Tweede Kamer. Gaat de Tweede Kamer akkoord? Dan kan het voorstel doorgaan. De verwachting is dat vanaf eind november herstelbewijzen 365 dagen geldig zijn. 

Langer dan 180 dagen geleden corona: 1 prik voldoende

Als uw coronabesmetting langer dan 180 dagen geleden was, kunt u zich 1 keer laten vaccineren. Daarna bent u voldoende beschermd tegen het coronavirus. Na deze prik kunt u een vaccinatiebewijs aanvragen. U mag natuurlijk ook 2 vaccinaties halen.

Zie ook: Waarom is 1 prik voldoende als ik corona heb gehad?

Herstelbewijs ophalen lukt niet