Herstelbewijs regelen als coronabewijs

Heeft u corona gehad? U heeft recht op een bewijs dat u bent hersteld van corona. Dat gebruikt u dan bijvoorbeeld om op reis te gaan binnen Europa of voor uw terugreis naar Nederland.

Eisen herstelbewijs

Herstelbewijs voor gebruik in Nederland

Let op: vanaf zondag 19 december 2021 zijn de meeste plekken waar een coronatoegangsbewijs verplicht is, tijdelijk gesloten. 

Een herstelbewijs is een bewijs dat u ooit positief getest bent op aanwezigheid van het coronavirus.

U krijgt een herstelbewijs voor gebruik in Nederland als:

  • u positief werd getest door de GGD. Of een andere testaanbieder in Nederland. Een zelftest of serologische test (bloedtest) telt niet.
  • uw positieve coronatest tenminste 11 dagen geleden was;
  • uw positieve coronatest niet langer dan 365 dagen geleden was.

Het kabinet bekijkt of de geldigheid van het herstelbewijs in Nederland teruggebracht kan worden naar 180 dagen. Hierover volgt half januari meer informatie.

Voor gebruik binnen Nederland krijgt u wel een herstelbewijs na een antigeentest. Bijvoorbeeld als u naar een restaurant wilt.

Extra eisen bij gebruik herstelbewijs voor reizen

Wilt u het herstelbewijs gebruiken om te reizen? Dat kan alleen als:

  • u werd getest met een PCR-test door de GGD. Een antigeen(snel)test telt niet.
  • u na 8 september werd getest met een PCR-test door een andere testaanbieder. En die aanbieder uw testgegevens heeft doorgegeven aan de GGD.
  • uw positieve coronatest niet langer dan 180 dagen geleden was.

Alleen gegevens ophalen uit GGD-systeem

CoronaCheck haalt de positieve testuitslagen op bij de GGD. In het GGD-systeem zijn testuitslagen beschikbaar van alle testen die door de GGD zelf zijn afgenomen. Dit geldt voor PCR-testen en voor antigeentesten. Vanaf 13 oktober 2021 kan CoronaCheck ook positieve testen bij andere testaanbieders omzetten in een herstelbewijs. Ook als deze test eerder is afgenomen. De testaanbieder moet de gegevens dan wel aan de GGD doorgeven.

Serologische test niet gevoelig en precies genoeg

U kunt niet met een serologische test bewijzen dat u hersteld bent van corona omdat:

  • deze testen niet altijd voldoende gevoelig zijn om de mate van immuniteit aan te tonen bij individueel gebruik; en
  • uit het resultaat niet blijkt wanneer de infectie precies was. En een herstelbewijs is altijd precies 365 dagen geldig vanaf de positieve test.

Het RIVM en Sanquin gebruiken serologische testen wel voor onderzoek onder de bevolking.

Herstelbewijs ophalen via CoronaCheck

Zo maakt u uw QR-code:

Herstelbewijs 365 dagen geldig

365 dagen na uw positieve coronatest is uw herstelbewijs niet meer geldig voor gebruik in Nederland. Wilt u reizen met een herstelbewijs? Dan is uw herstelbewijs na 180 dagen niet meer geldig. Voor een geldig coronabewijs moet u dan 1 prik halen. Of een coronatest laten doen.

Verlenging van uw herstelbewijs

Vanaf 30 november 2021 is het herstelbewijs voor gebruik in Nederland 365 dagen geldig. U ontvangt hiervoor een melding in de CoronaCheck-app. Daarmee kan u het herstelbewijs verlengen. Het herstelbewijs om mee te reizen (de internationale QR-code) blijft 180 dagen geldig.

Heeft u een papieren bewijs gekregen dat 180 dagen geldig is? In veel gevallen is het nu mogelijk om uw herstelbewijs aan te maken in CoronaCheck door uw positieve testresultaten op te halen in de CoronaCheck-app. Dit bewijs is dan 365 dagen geldig. U kunt ook een nieuw papieren bewijs uitprinten via CoronaCheck.nl/print.

1 prik is voldoende als u corona had

Als u corona had, kunt u zich 1 keer laten vaccineren. Daarna bent u voldoende beschermd tegen het coronavirus. Na deze prik kunt u een vaccinatiebewijs aanvragen. U mag natuurlijk ook 2 vaccinaties halen.

Herstelbewijs ophalen lukt niet