Testbewijs regelen als coronabewijs voor uw reis

Een testbewijs (negatieve testuitslag) heeft u nodig om te reizen als u geen vaccinatie- of herstelbewijs kunt krijgen. Voor een reis in augustus of september kunt u zich gratis laten testen. Na zo'n gratis test toont u uw coronabewijs met CoronaCheck.

Wanneer laten testen

Wilt u op reis naar een land dat een coronabewijs vraagt? Dan heeft u een testbewijs nodig als u niet voldoet aan de eisen voor een vaccinatiebewijs of de eisen voor een herstelbewijs. Het maakt niet uit of uw reisbestemming binnen of buiten Europa ligt.

Kinderen soms ook testen

Sommige landen vragen van kinderen een negatieve testuitslag. Bekijk de regels van uw reisbestemming om te zien wat daar geldt.

Bij iedere reis opnieuw testen

Gaat u meerdere keren op reis? U moet voor iedere reis opnieuw een testafspraak maken. Zit er maar weinig tijd tussen 2 reizen? Controleer altijd de regels voor het gebied waar u naartoe reist. Bijvoorbeeld hoe lang de testuitslag geldig is.

Reizen met testuitslag in CoronaCheck-app of van CoronaCheck.nl

Als u zich gratis op corona laat testen kunt u via de CoronaCheck-app een digitaal coronabewijs maken. Of op CoronaCheck.nl een papieren bewijs printen. Dit kunt u dan gebruiken als coronabewijs voor reizen binnen de Europese Unie.

Reizen met testuitslag zonder CoronaCheck

Als u zich gratis laat testen kunt u uw testuitslag alleen laten zien met CoronaCheck. Wilt u op reis met een negatieve testuitslag, maar niet CoronaCheck gebruiken? Maak dan een testafspraak bij een commerciële testaanbieder. U moet die test dan zelf betalen.

Gegevens op de testuitslag

In het coronabewijs dat u via CoronaCheck maakt, staan onder meer:

  • uw persoonsgegevens;
  • het type test;
  • de testdatum;
  • de locatie;
  • de uitslag; en
  • de datum tot wanneer de uitslag geldig is.

De tekst is in het Nederlands en Engels. In de CoronaCheck-app ziet u deze gegevens door op het vraagteken te klikken.

Geldigheid testuitslag verschillend per land

Hoe lang uw testuitslag geldig is, is afhankelijk van het land waar u naartoe wil reizen en het vervoermiddel waarmee u reist. Kijk altijd eerst naar het reisadvies van uw bestemming om te zien welke regels er gelden. Houd er rekening mee dat deze regels nog kort voor uw vertrek kunnen veranderen.

Buitenlandse testbewijzen niet in Nederlandse app

Buitenlandse testuitslagen kunt u niet in CoronaCheck zetten. U kunt (terug) naar Nederland reizen met een negatieve testuitslag die voldoet aan eisen voor een testuitslag voor (terug)reizen naar Nederland.

Reizen buiten Europa

Wilt u naar een land buiten Europa reizen? Controleer altijd eerst het reisadvies. Daarin staat welke test u nodig heeft. En of u CoronaCheck kunt gebruiken voor uw reis.

Reizen naar BES- of CAS-landen

Gaat u naar Bonaire, Sint Eustatius of Saba? Dan kunt u alleen het papieren bewijs van CoronaCheck gebruiken.

Gaat u naar Aruba, Curaçao of Sint Maarten? Daar kunt u CoronaCheck niet gebruiken. Bekijk de reisadviezen voor de voorwaarden die gelden om deze landen te bezoeken:

Testbewijs gebruiken voor evenement

Het is niet waarschijnlijk dat landen het coronabewijs voor toegang tot hotels gaan gebruiken. Het kan wel zo zijn dat het gebruikt wordt voor toegang tot locaties of evenementen.

Ook in Nederland kunt u evenementen bezoeken met een negatief testbewijs.