Tips voor ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid

Ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid lopen meer risico om ernstig ziek te worden als zij luchtweginfecties (zoals griep, verkoudheid, corona) krijgen.

Risicogroepen

Sommige groepen mensen lopen extra risico als zij besmet raken met luchtweginfecties. Groepen die extra risico lopen zijn:

  • ouderen;
  • mensen met een onderliggende aandoening die niet gevaccineerd zijn;
  • mensen met ernstige afweerstoornissen (immuungecompromitteerden).

Coronaprik en griepprik

Voor mensen met een kwetsbare gezondheid is het verstandig vaccinaties tegen luchtweginfecties te halen. Voor griep is dat bijvoorbeeld de jaarlijkse griepprik. Voor corona is dat de coronaprik, die sinds 2 oktober 2023 beschikbaar is voor mensen die een hoger risico lopen om ernstig ziek te worden door corona. De coronaprik is ook beschikbaar voor zorgmedewerkers met direct patiënt- en/of cliëntcontact.

Extra ondersteuning voor mensen bij wie vaccinatie niet mogelijk is of minder goed werkt

Sommige mensen met een kwetsbare gezondheid kunnen geen prik krijgen tegen het coronavirus. Of de prik werkt bij hen minder goed. Deze groep mensen kan extra ondersteuning krijgen. 

Zij kunnen 1 keer per maand gratis een pakket met beschermingsmiddelen krijgen. Daarin zitten 50 chirurgische maskers, 25 FFP2-maskers en 25 zelftesten. Zij kunnen de pakketten (laten) afhalen bij de eigen apotheek. Ook mantelzorgers en PGB-zorgverleners kunnen 1 keer per maand zo’n gratis pakket ophalen bij hun apotheek.

Twijfelt u eraan of u een prik kunt krijgen? Overleg dit dan met uw zorgverlener, zoals uw (huis)arts. Heel vaak blijkt een prik wel mogelijk. Ook als u eerder het advies kreeg om geen prik te laten zetten. Er kunnen ontwikkelingen zijn waardoor het nu wel kan. 

Meer informatie voor mensen met een kwetsbare gezondheid