Coronavirus en werken in de grensstreek
Duitsland, België en Nederland hebben soms andere coronamaatregelen getroffen. Dit zorgt voor veel vragen voor mensen die over de grens tussen Nederland en België of Duitsland wonen of werken.
Negatief testresultaat en aanmelding verplicht bij reizen naar Duitsland
Werkt u in Duitsland of heeft u daar werknemers? Sinds 6 april 2021 moeten reizigers bij aankomst in Duitsland een negatieve COVID-19-testuitslag kunnen laten zien. Ook is er een aanmeldplicht. Er gelden aparte regels voor grenswerkers.
Ondernemers
Zelfstandig ondernemer die over grens woont, kan gebruik maken van Tozo
Zelfstandigen die in een ander EU-land, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein of Zwitserland wonen, in Nederland gevestigd zijn en sociale premies betalen, kunnen in aanmerking komen voor een bedrijfskrediet.
Ze komen niet in aanmerking voor inkomensondersteuning. Hiervoor kunnen zij een beroep doen op de sociale bijstand in hun woonland. Deze zelfstandigen, die geen woonplaats hebben in Nederland, kunnen een aanvraag indienen bij de gemeente Maastricht.
Informatie ondernemers in grensstreek met België of Duitsland
De Kamer van Koophandel heeft meer informatie voor ondernemers in de grensstreek.
Werkgevers
Werkgever met grensarbeiders in dienst en de loonbelasting
Zitten of werken de werknemers thuis tijdens de coronacrisis? Dan verandert er voor de werkgevers niets. Zij kunnen de Nederlandse loonbelasting blijven inhouden op het salaris.
Werknemers
Thuiswerken en belasting betalen
Nederland heeft met Duitsland en België afspraken gemaakt over de fiscale behandeling van thuiswerkdagen.
Nederland heeft met Duitsland en België nadere afspraken gemaakt over de fiscale behandeling van thuiswerkdagen.
Met Duitsland en België is voor grensarbeiders in loondienst overeengekomen dat de thuiswerkdagen mogen worden behandeld als dagen gewerkt in het land waar u onder normale omstandigheden zou hebben gewerkt, onder de voorwaarde dat deze thuiswerkdagen wel worden belast in het andere land.
U hoeft niet te kiezen voor deze afwijkende behandeling. U kunt de thuiswerkdagen ook blijven behandelen als dagen waar feitelijk is gewerkt. Deze keuze kunt u maken bij het invullen van uw aangifte IB/PVV, door de gewenste verdeling aan te houden, zonder daarbij expliciet uw keuze te hoeven aangeven.
- De afspraken tussen België en Nederland gelden in elk geval van 11 maart 2020 tot en met 30 april 2021.
- De afspraken tussen Duitsland en Nederland gelden in ieder geval van 11 maart 2020 tot en met 30 april 2021.
Noodgedwongen thuiszitten als grensarbeider en doorbetaald krijgen
Zit u noodgedwongen thuis met behoud van salaris? Dan blijft uw salaris ook gedurende deze periode belast in het land waar u onder normale omstandigheden zou hebben gewerkt. Voor u verandert er niets.
Woont u bijvoorbeeld in Duitsland of België en werkt u normaal gesproken in Nederland? Dan blijft uw Nederlandse werkgever Nederlandse loonheffingen inhouden op uw salaris.
Duitse netto-uitkeringen
Woont u in Nederland en werkt u normaalgesproken in Duitsland? En ontvangt u als gevolg van de coronacrisis van de Duitse overheid inkomensondersteuning in de vorm van:
- Kurzarbeitergeld;
- Insolvenzgeld;
- Arbeitslosengeld.
Onder voorwaarden, hoeft u dan over deze socialezekerheidsuitkeringen geen belasting te betalen in Nederland. Bekijk de voorwaarden op de website van de Belastingdienst. De vrijstelling geldt voor de uitkeringen die u hebt ontvangen in de periode 11 maart 2020 tot en met 30 juni 2021.
Werkloosheidsuitkering
Woont u in Nederland en ontvangt u uit België een tijdelijke werkloosheidsuitkering als gevolg van de coronacrisis? Dan is deze uitkering belast in het land waar voorheen ook uw salaris was belast.
Actuele informatie over maatregelen in Duitsland
- Informatie over de uitbraak van het coronavirus in Duitsland (in het Duits) bij het Robert Koch Institut (Duitse RIVM).
- Informatie over maatregelen van de Duitse federale overheid (in het Duits) bij de Bondsregering. Deze pagina bevat ook links naar de maatregelen van alle Duitse deelstaten.
- Informatie over de maatregelen in de deelstaat Nedersaksen (in het Duits)
- Informatie over financiële maatregelen ('Soforthilfe') in Nedersaksen (in het Duits).
- Informatie over de maatregelen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen (in het Duits).
- Informatie over financiële ondersteuning ('Soforthilfe') in Noordrijn-Westfalen (in het Duits).