Gratis coronatest voor reizigers (Testenvoorjereis.nl)

Bekijk in het reisadvies wat voor coronabewijs u nodig heeft als u naar het buitenland gaat. Heeft u geen vaccinatiebewijs of herstelbewijs? Dan kunt u zich gratis laten testen bij aangesloten testlocaties.

Voor iedereen die in augustus en september Nederland uitreist

Tot 1 oktober 2021 kunt u een gratis coronatest laten doen voor uw reis. Ook als u naar een land buiten Europa reist. U heeft vaak een negatieve testuitslag nodig als niet voldoet aan de eisen voor een vaccinatiebewijs. Of aan de eisen voor een herstelbewijs.

Controleer testeisen van uw reisbestemming

Controleer eerst het reisadvies voor de testeisen van het land waar u naartoe reist. In het reisadvies leest u bijvoorbeeld;

  • of u inderdaad een test nodig heeft;
  • welke test u nodig heeft (NAAT(PCR)- of sneltest);
  • hoe oud de test maximaal mag zijn voor u het land binnenkomt; en
  • vanaf welke leeftijd deze verplicht is.

Let op: de regels kunnen kort voor vertrek nog veranderen.

Maak een afspraak voor een test

Zorg dat u de uitslag heeft voor uw vertrek. Bij een NAAT(PCR)-test krijgt u de uitslag 24 tot 30 uur later. De uitslag van een antigeen(snel)-test krijgt u vaak eerder. Of u een NAAT(PCR)-test of antigeen(snel)-test nodig heeft, hangt af van uw reisbestemming. Lees het reisadvies van uw bestemming voor de regels die er gelden. 

U kunt een afspraak tot 14 dagen vooruit plannen. Wilt u zich over meer dan 14 dagen laten testen? Wacht dan met het maken van de afspraak. 

Sneltest meestal voldoende

Voor een reis binnen Europa is een sneltest meestal voldoende. Het advies is om een sneltest te nemen als dit voor u geldt. De uitslag van deze test ontvangt u al binnen 3 uur.

Online afspraak voor sneltest of NAAT(PCR)-test

Wilt u een afspraak maken voor een gratis sneltest? U kunt hier online een afspraak maken. U heeft geen DigiD nodig. U ontvangt de testuitslag maximaal 3 uur na de testafname. 

Vraagt het land waar u naartoe reist om een NAAT(PCR)-test? Dan kunt u ook hier een afspraak maken. U heeft geen DigiD nodig. U ontvangt de testuitslag binnen 24 uur nadat u bent getest. 

Afspraakbevestiging en identiteitsbewijs meenemen

U krijgt een e-mail met daarin de tijd en datum van uw afspraak. Neem deze mee naar uw afspraak. Neem ook een paspoort of id-kaart mee. Een rijbewijs telt niet. U kunt zich alleen gratis laten testen als u een afspraak heeft. Langskomen zonder afspraak is zinloos.

Upload negatief testbewijs via CoronaCheck

Bent u negatief getest? U kunt de uitslag van uw gratis test alleen laten zien met CoronaCheck. 

U krijgt bij de negatieve testuitslag een ophaalcode. Vul deze in op de CoronaCheck-app of op CoronaCheck.nl.

Met de CoronaCheck-app of het geprinte bewijs via coronacheck.nl kunt u Nederland aan boord van het vliegtuig, trein, bus of boot. En kunt u de grens over met de auto. Lees meer over coronabewijs voor reizen via CoronaCheck.

Niet op reis na positieve coronatest

Test u positief op corona? Dan kunt u niet op reis en gaat u in isolatie.

Vragen over gratis testen en testuitslagen