Gratis coronatest voor reizigers (Testenvoorjereis.nl)

Bekijk in het reisadvies wat voor coronabewijs u nodig heeft als u naar het buitenland gaat. Heeft u geen vaccinatiebewijs of herstelbewijs? Dan kunt u zich gratis laten testen bij aangesloten testlocaties.

Voor iedereen die in juli en augustus Nederland uitreist

In juli en augustus 2021 kunt u een gratis coronatest laten doen voor uw reis. Ook als u naar een land buiten Europa reist. U heeft vaak een negatieve testuitslag nodig als niet voldoet aan de eisen voor een vaccinatiebewijs. Of aan de eisen voor een herstelbewijs.

Controleer testeisen van uw reisbestemming

Controleer eerst het reisadvies voor de testeisen van het land waar u naartoe reist. In het reisadvies leest u bijvoorbeeld;

  • of u inderdaad een test nodig heeft;
  • welke test u nodig heeft (NAAT(PCR)- of sneltest);
  • hoe oud de test maximaal mag zijn voor u het land binnenkomt; en
  • vanaf welke leeftijd deze verplicht is.

Let op: de regels kunnen kort voor vertrek nog veranderen.

Maak afspraak voor test nodig voor reisbestemming

Maak 5 dagen voor uw vertrek een testafspraak. Of u een NAAT(PCR)-test of antigeen(snel)-test nodig heeft, hangt af van uw reisbestemming. Lees het reisadvies van uw bestemming voor de regels die er gelden. 

Sneltest meestal voldoende

Voor een reis binnen Europa is een sneltest meestal voldoende. Het advies is om een sneltest te nemen als dit voor u geldt. De uitslag van deze test ontvangt u al binnen 3 uur.

Online afspraak voor sneltest of NAAT(PCR)-test

Wilt u een afspraak maken voor een gratis sneltest? U kunt hier online een afspraak maken. U ontvangt de testuitslag maximaal 3 uur na de testafname.

Vraagt het land waar u naartoe reist om een NAAT(PCR)-test? Dan kunt u ook hier een afspraak maken. U ontvangt de testuitslag binnen 24 uur nadat u bent getest.

Online geen GGD-testlocaties

In het online afsprakenportaal staan geen GGD-testlocaties voor reizen. Lees voor GGD-afspraken verder onder deze knop.

Telefonische afspraak voor NAAT(PCR)-test

Heeft u een DigiD? Dan kunt u zich ook bij de GGD laten testen voor een reis naar het buitenland. Dit zijn alleen NAAT(PCR)-testen. U maakt telefonisch een afspraak via 0800-5005. Binnen 30 uur na de test staat uw uitslag in de CoronaCheck-app. 

Afspraakbevestiging en identiteitsbewijs meenemen

U krijgt een e-mail met daarin de tijd en datum van uw afspraak. Neem deze mee naar uw afspraak. Neem ook een paspoort of id-kaart mee. Een rijbewijs telt niet. U kunt zich alleen gratis laten testen als u een afspraak heeft. Langskomen zonder afspraak is zinloos.

Upload negatief testbewijs via CoronaCheck

Bent u negatief getest? U kunt de uitslag van uw gratis test alleen laten zien met CoronaCheck. Het hangt van de testlocatie af hoe u CoronaCheck gebruikt om op reis te kunnen gaan:

Niet op reis na positieve coronatest

Test u positief op corona? Dan kunt u niet op reis en gaat u in isolatie.

Vragen over gratis testen en testuitslagen