Uitzondering inreisverbod voor professionals uit de culturele en creatieve sector, onderzoekers en journalisten
Professionals uit de culturele en creatieve sector, onderzoekers en journalisten uit een land met een inreisverbod mochten Nederland onder voorwaarden inreizen.
De versoepeling van de inreisbeperking voor hooggekwalificeerde professionals uit de culturele en de creatieve sector is tijdelijk opgeschort. Dit om het aantal reisbewegingen verder te beperken. Deze tijdelijke opschorting gaat in op zaterdag 23 januari 2021 om 00:01 uur en geldt totdat verplichte quarantaine voor reizigers is geregeld.
De tijdelijke opschorting geldt niet voor onderzoekers, journalisten en reizigers die al toestemming hebben gekregen.
Let op: de uitzondering van het inreisverbod voor professionals it de culturele en creatieve sector is per 23 januari 2021 tijdelijk opgeschort.
Sociaal, maatschappelijk en economisch is het van belang de culturele en creatieve sector weer de mogelijkheid te bieden professionals uit de internationale top in Nederland te kunnen ontvangen voor bijzondere projecten met een hoogstaande kwaliteit, waaronder voorstellingen, optredens, exposities en ontwikkeling. Daarom wordt de inreisbeperking voor professionals uit deze sector beperkt versoepeld. Doel is een uitzondering te scheppen voor bijzondere initiatieven die een wezenlijke toevoeging vormen aan wat er verder in Nederland op cultureel gebied gebeurt.
Doelgroep
Alleen de professionals die aantoonbaar vanwege het Nederlands sociaal-maatschappelijk, cultureel en economisch belang willen inreizen, kunnen onder de uitzonderingscategorie vallen. Gedacht kan worden aan onder meer regisseurs, dirigenten, choreografen en moeilijk vervangbare solisten, maar ook bijvoorbeeld restauratoren of conservatoren.
Voorwaarden
Om aanvragen te beoordelen wordt het volgende handelingskader als uitgangspunt gebruikt. Verantwoordelijkheid voor de beoordeling van een aanvraag ligt bij het Fonds Podiumkunsten.
De uitzondering op het inreisverbod geldt enkel voor professionals die aantoonbaar vanwege het Nederlands sociaal-maatschappelijk, cultureel en economisch belang willen inreizen. Hiervan zal in beginsel sprake zijn wanneer:
- Het werkzaamheden betreft in het kader van een activiteit van een culturele of creatieve instelling die een meerjarige subsidie van de Rijksoverheid of een Rijkscultuurfonds ontvangt voor de periode 2017-2020 of 2021-2024;
- De professional vanwege diens unieke kwaliteiten of vaardigheden uitgenodigd is door de betreffende Nederlandse culturele of creatieve instelling om de werkzaamheden te verrichten en daarvoor een vergoeding ontvangt;
- De fysieke aanwezigheid en inzetbaarheid van de professional noodzakelijk is voor de algehele doorgang van betreffende activiteit van de instelling; en
- De inkomsten uit deze activiteit een substantiële bijdrage leveren aan de financiële situatie van de betreffende instelling. Hiermee wordt de economische toegevoegde waarde door de komst van de professional aangetoond.
Overige voorwaarden
-
Het Fonds Podiumkunsten heeft de uitnodigingsbrief van de Nederlandse culturele organisatie positief getoetst aan de hierboven genoemde vereisten. De positieve verklaring die bevestigt dat aan de vereisten wordt voldaan dient de professional in zijn bezit te hebben;
- De professional zal in het bezit moeten zijn van een (open) retourticket;
- De professional overhandigt een recente, officiële negatieve COVID-19-testuitslag én een ingevulde en ondertekend Negative Test Declaration aan de lucht- of scheepvaartmaatschappij en aan de grensautoriteiten. Dit is verplicht vanaf 15 december 2020.
- Indien de reiziger visumplichtig is, zijn de reguliere voorwaarden voor het aanvragen van een visum onverminderd van toepassing;
- De reguliere grenscontroleprocedure op basis van de Schengengrenscode is van toepassing. In dat verband behouden de Nederlandse grensautoriteiten altijd het recht om de reiziger de toegang te weigeren, als daar een reden toe is;
- Om het gezondheidsrisico zoveel mogelijk te mitigeren wordt professionals dringend geadviseerd bezoeken kort te houden en contacten met anderen te beperken. Voor de reiziger gelden dan ook de Nederlandse regels rondom thuisquarantaine, m.u.v. die werkzaamheden die noodzakelijk zijn voor het uitvoeren van de activiteiten waarvoor de professional naar Nederland is afgereisd;
- Onder het handelingskader vallen alleen die professionals die aan de voorwaarden voldoen. Gezinsleden van deze professionals kunnen geen gebruik maken van de voorwaarden van het handelingskader.
Procedure
- Een culturele of creatieve organisatie stelt een aan de betreffende professional gerichte uitnodigingsbrief op. Uit deze uitnodigingsbrief blijkt dat aan de hierboven genoemde voorwaarden is voldaan. Uit deze brief blijkt dat een bepaalde vorm van samenwerking is overeengekomen;
- De organisatie dient deze brief, samen met een motivatie van de noodzaak van het bezoek van de professional, in bij het Fonds Podiumkunsten. Dit kan digitaal (via https://www.inreisverklaringcultuur.nl), mits het ondertekende origineel beschikbaar blijft ter controle;
- Het Fonds Podiumkunsten beoordeelt de aanvraag, daar waar nodig in afstemming met een ander Rijkscultuurfonds;
- Het Fonds Podiumkunsten geeft vervolgens een ondertekende verklaring af (format conform een Note Verbale);
- De uitnodigende organisatie stuurt de uitnodigingsbrief en de verklaring van het Fonds Podiumkunsten toe aan de professional. Dit kan digitaal, mits het ondertekende origineel beschikbaar blijft ter controle;
- De professional overhandigt de verklaring van het Fonds Podiumkunsten bij aankomst in Nederland aan de grensautoriteiten (de Koninklijke Marechaussee);
- De professional overhandigt een recente, officiële negatieve COVID-19-testuitslag én een ingevulde en ondertekend Negative Test Declaration aan de lucht- of scheepvaartmaatschappij en aan de grensautoriteiten.
- Als de professional visumplichtig is dan overlegt de professional de verklaring aan de Nederlandse vertegenwoordiging bij de aanvraag om een visum;
- In uitzonderlijke gevallen kan het ook werkzaamheden betreffen in het kader van activiteiten van culturele of creatieve organisaties of bedrijven die geen meerjarige subsidie van de Rijksoverheid of een Rijkscultuurfonds ontvangen voor de periode 2017-2020 of 2021-2024. De uitzondering is beperkt tot gevallen, waarin de werkzaamheden dringend en onverwijld noodzakelijk zijn voor de continuering van de primaire processen van de betreffende organisatie. Deze aanvragen worden beoordeeld door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Ook deze aanvragen voor inreisverklaringen moeten bij het Fonds Podiumkunsten ingediend worden.
Wanneer 10 dagen in thuisquarantaine
Professionals uit de culturele sector die zijn uitgezonderd van het inreisverbod en in Nederland verblijven moeten zich in beginsel houden aan de thuisquarantaine van 10 dagen. Alleen activiteiten die essentieel zijn voor het doel van de reis zijn hiervan uitgezonderd.
Let op: naast onderstaande voorwaarden, gelden er algemene maatregelen voor het inreizen in Nederland. Gebruik de reischecklist en u gaat voorbereid op reis.
Journalistiek is gebaat bij een snelle verslaglegging op de plek waar het nieuws zich afspeelt. In het kader van persvrijheid en wederkerigheid is het van belang dat de inreisbeperking wordt versoepeld. Hiermee kunnen buitenlandse journalistieke professionals verslag doen van actuele nieuwsgebeurtenissen in Nederland.
Doelgroep
Doelgroep zijn die nieuwsjournalisten die in het bezit zijn van de International Press Card (IPC) van de International Federation of Journalists (IFJ) en die bezig zijn met actuele nieuwsvergaring waarvoor directe, fysieke aanwezigheid noodzakelijk is.
Voorwaarden
Om beoordelen of een journalist Nederland in kan reizen, wordt het volgende handelingskader als uitgangspunt gebruikt.
Inreizen voor buitenlandse journalisten met International Press Card
- Alleen die nieuwsjournalisten die aantoonbaar vanwege de directe uitoefening van hun werk als journalist willen inreizen, kunnen onder de uitzonderingscategorie vallen.
- Deze uitoefening wordt aangetoond doordat de betreffende nieuwsjournalist in het bezit is van een International Press Card (IPC) van de International Federation of Journalists (IFJ).
- De afgifte van een IPC geschiedt door een bij de IFJ aangesloten, nationale journalistenorganisatie uit het land van herkomst. De afgifte van een IPC gebeurt alleen aan leden van die journalistenorganisaties die bij de IFJ zijn aangesloten en aan personen die een journalistiek beroep uitoefenen.
- Bij de afgifte van deze IPC aan een nieuwsjournalist is door de journalistenorganisatie een gedegen check gedaan dat de betreffende journalist daadwerkelijk een journalistieke professional is. Hiermee is de kaart alleen aan te vragen door journalisten die daadwerkelijk een journalistiek beroep uitoefenen.
- De IPC bevat een naam, pasfoto en exclusief kaartnummer. De nationale journalistenorganisaties van de landen van herkomst houden ieder voor zich een database bij van de namen en kaartnummers van hun leden.
- Op de website van de IFJ staan de telefoonnummers van alle aangesloten landen/ journalistenorganisaties.
- De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) levert een algemene standaardbrief, waarin wordt uitgelegd wat een IPC is en waarin wordt gevraagd om de toonder van de brief toegang te verlenen tot Nederland. De brief is niet op naam. De journalist dient deze brief online te downloaden en de brief samen met de IPC aan de grens te tonen.
Inreizen voor buitenlandse journalisten zonder International Press Card
- Wanneer een nieuwsjournalist uit een derde land dat niet lid is van de IFJ (en de nieuwsjournalist daarmee geen IPC kan tonen) Nederland in wil reizen, dient hij/zij zich te melden bij een Nederlandse ambassade of consulaat in het woonland (dit kan technisch gezien een woonland zijn dat wel op de lijst met IFJ-leden staat).
- De betreffende nieuwsjournalist dient bij de Nederlandse ambassade of consulaat t zijn/haar nationale perskaart of kaart van de media-organisatie waarvoor de nieuwsjournalist werkzaam is, te tonen. De post maakt op basis van deze kaart een Note Verbale op, waarmee de nieuwsjournalist naar Nederland kan afreizen.
- Alle andere voorwaarden van het handelingskader zoals documentatie, thuisquarantaine, het niet inreizen van familieleden en het tonen van een negatieve test zijn ook op deze journalisten van toepassing.
Procedure
- De journalist reist Nederland in met als doel actuele nieuwsvergaring waarvoor directe, fysieke aanwezigheid noodzakelijk is.
- Om Nederland in te kunnen reizen, moet een nieuwsjournalist in het bezit zijn van een IPC. Of, in het geval van buitenlandse journalisten zonder IPC, een Nota Verbale in combinatie met een nationale perskaart of kaart van de media-organisatie waarvoor de journalist werkzaam is.
- De nieuwsjournalist moet in het bezit zijn van een retourticket of open ticket.
- Indien de nieuwsjournalist visumplichtig is, zijn de reguliere voorwaarden voor het aanvragen van een visum onverminderd van toepassing.
- De nieuwsjournalist zal alle hierboven genoemde documenten, te weten een IPC, de standaardbrief van de NVJ, een retourticket of open ticket en, indien noodzakelijk, de nodige visumdocumenten bij zich moeten hebben om aan te tonen onder de uitzonderingscategorie te vallen.
- De nieuwsjournalist overhandigt een recente, officiële negatieve COVID-19-testuitslag én een ingevulde en ondertekend Negative Test Declaration aan de lucht- of scheepvaartmaatschappij en aan de grensautoriteiten.
- De hierboven genoemde documenten moeten bij aankomst in Nederland aan de grensautoriteiten worden overlegd.
- De reguliere grenscontroleprocedure op basis van de Schengengrenscode is van toepassing. In dat verband hebben de Nederlandse grensautoriteiten altijd nog het recht om de nieuwsjournalist de toegang te weigeren, als daar een reden voor is.
- De nieuwsjournalist is gehouden aan de geldende coronamaatregelen in Nederland, m.u.v. de thuisquarantaine voor die werkzaamheden die noodzakelijk zijn voor het uitvoeren van de nieuwsvergaring waarvoor de nieuwsjournalist naar Nederland is afgereisd.
- Onder het handelingskader vallen alleen die nieuwsjournalisten die aan de voorwaarden voldoen. Gezinsleden van nieuwsjournalisten kunnen geen gebruik maken van de voorwaarden van het handelingskader.
Wanneer 10 dagen in thuisquarantaine
Journalisten die zijn uitgezonderd van het inreisverbod en in Nederland verblijven moeten zich in beginsel houden aan de thuisquarantaine van 10 dagen. Alleen activiteiten die essentieel zijn voor het doel van de reis zijn hiervan uitgezonderd.
Let op: naast onderstaande voorwaarden, gelden er algemene maatregelen voor het inreizen in Nederland. Gebruik de reischecklist en u gaat voorbereid op reis.
Vanwege de coronamaatregelen is het momenteel van meerdere landen niet mogelijk om naar Nederland af te reizen. Onderzoekers die met hun onderzoek aantoonbaar bijdragen aan de economie en samenleving en uit een land met een inreisverbod komen, kunnen per 16 oktober onder voorwaarden naar Nederland reizen. Deze uitzondering is bijvoorbeeld mogelijk voor onderzoek in het kader van de volksgezondheid.
Voorwaarden onderzoeksreizen naar Nederland
U mag voor onderzoek naar Nederland reizen als:
- Uw onderzoek voldoet aan de criteria waardoor uw onderzoek als ‘essentieel’ wordt geclassificeerd voor economie en samenleving. Als u als onderzoeker aan deze voorwaarden voldoet valt u in de uitzonderingscategorie ‘highly skilled worker’. Deze uitzondering heeft betrekking op werknemers met de nationaliteit van een land buiten de EU die vanwege hun specialistische vaardigheden of kennis nodig zijn om te helpen bij het economisch herstel van de EU na de coronacrisis. Het kan ook gaan om personen die over een verblijfsvergunning uit hoofde van de richtlijn inzake de Europese blauwe kaart (Richtlijn 2009/50), de ICT-richtlijn (Richtlijn 2014/66), of Richtlijn 2016/801 (als onderzoeker), of over een nationale vergunning voor gekwalificeerde migranten beschikken, maar die vanwege het inreisbeperking nog niet naar de EU konden reizen. Een belangrijk criterium is dat met uw aanwezigheid in Nederland urgentie is gemoeid en uw fysieke aanwezigheid daarvoor noodzakelijk is.
- U als onderzoeker aan alle geldende voorwaarden voldoet.
- Uw verblijf in Nederland duurt korter dan 90 dagen.
- Voor een verblijf van meer dan 90 dagen wordt verwezen naar de IND voor het aanvragen van een verblijfsvergunning.
- Gezinsleden van de onderzoeker kunnen geen gebruik maken van de uitzondering.
- Per maand mogen maximaal 250 onderzoekers inreizen.
Documenten grenscontrole in Nederland
Als u voldoet aan de voorwaarden voor onderzoeksreizen naar Nederland, dient u de volgende documenten te tonen bij de grenscontrole in Nederland:
- Een brief van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) met een positief advies om als uitzondering Nederland in te mogen reizen. Dit mag een afschrift zijn van een digitaal kopie van de brief, mits het ondertekende origineel beschikbaar blijft ter controle.
- Een bewijs van de terugvlucht.
- Een visum (indien nodig).
- De reguliere grenscontroleprocedure op basis van de Schengengrenscode is van toepassing.
- Een recente, officiële negatieve COVID-19-testuitslag én een ingevulde en ondertekend Negative Test Declaration.
Procedure voor verzoek uitzondering inreisverbod
Om gebruik te maken van de uitzondering op het inreisverbod volgt u, vanaf 16 oktober 2020, de volgende procedure.
Verzoek indienen bij RVO
- Een referent dient namens de onderzoeker een verzoek voor uitzondering inreisverbod in bij de RVO via een digitaal aanvraagformulier. Dit aanvraagformulier bestaat uit de basisgegevens inclusief de verklaring van (of namens) de onderzoeker en de uitnodigingsbrief van de erkende referent.
- Verzoeken kunnen worden ingediend door een in Nederland gevestigde universiteit, onderzoeksinstituut of researchbedrijf die door de IND is erkend als referent in het kader van EU Richtlijn 2016/801 en die in het specifieke geval gebaat is bij het toelaten van de betreffende onderzoeker tot Nederland.
- Als het verzoek voldoet aan alle voorwaarden en het maximale aantal voor de maand van inreizen nog niet is bereikt, geeft RVO een positief advies aan de onderzoeker voor het voorgenomen verblijf in Nederland met betrekking tot het uitvoeren van onderzoek. Dit gebeurt middels een brief die de onderzoeker kan tonen bij de grenscontrole. Deze getekende brief mag digitaal aan de onderzoeker worden aangeboden, mits het ondertekende origineel beschikbaar blijft ter controle.
- De beoordeling van het verzoek zal binnen twee weken na indiening plaatsvinden. Een verzoek moet dus ten minste twee weken voorafgaand aan de reis bij RVO zijn ontvangen. Niet tijdige of onvolledige verzoeken worden niet in behandeling genomen.
Vereisten uitnodigingsbrief
- De uitnodigingsbrief dient getekend te zijn door een erkend referent in het kader van EU Richtlijn 2016/801 die in het specifieke geval gebaat is bij het toelaten van de betreffende onderzoeker tot Nederland. Uit deze brief blijkt dat een bepaalde vorm van samenwerking is overeengekomen en de komst van de onderzoeker noodzakelijk is vanuit maatschappelijk en economisch oogpunt. Meer informatie over de vereisten en criteria vindt u op de site van RVO.
- Deze getekende brief mag digitaal worden ingediend, mits het ondertekende origineel beschikbaar blijft voor controle.
Voor vragen met betrekking tot de procedure kunt u contact opnemen met RVO.
Wanneer 10 dagen in thuisquarantaine
Onderzoekers die zijn uitgezonderd van het inreisverbod en in Nederland verblijven moeten zich in beginsel houden aan de thuisquarantaine van 10 dagen. Alleen activiteiten die essentieel zijn voor het doel van de reis (zoals het onderzoek doen waarvoor men naar Nederland komt) zijn hiervan uitgezonderd.
Visum aanvragen
Bent u een onderzoeker en onderdaan van een land waarvoor een visumplicht geldt dan is de gebruikelijke visumprocedure van toepassing.
Let op: vraag alleen een visum aan als u uw aanvraag kunt indienen bij een ambassade of External Service Provider en ook daadwerkelijk naar Nederland kunt reizen. Controleer ook de voorwaarden van IATA voor internationaal vervoer.