Testen voor toegang tot sociale activiteiten

Met de inzet van coronatoegangsbewijzen kan de samenleving eerder of ruimer op verantwoorde wijze open. Ook als het coronavirus nog niet helemaal onder controle is. Daardoor is een bezoek aan een theater, sportwedstrijd of evenement eerder voor meer mensen mogelijk.

Het kabinet wil vanaf zaterdag 26 juni meer coronamaatregelen versoepelen. Mogelijk verandert er dan ook iets in de maatregelen op deze pagina. Lees meer over de aangekondigde plannen.

Tijdelijke Wet coronatoegangsbewijzen Covid-19

Om dit te regelen heeft het kabinet een wijziging doorgevoerd op de Wet Publieke Gezondheid: de Tijdelijke Wet coronatoegangsbewijzen. De wet maakt het mogelijk om vanaf stap 3 in het openingsplan coronatoegangsbewijzen te vragen aan bezoekers. Op die manier kunnen bezoekers deelnemen aan evenementen of activiteiten. Bijvoorbeeld bij professionele sportevenementen en culturele activiteiten.

Met toegangstesten kan de cultuur-, sport- en evenementensector eerder open of met minder maatregelen. Daardoor kunnen vanaf stap 3 meer bezoekers naar binnen. En kan vanaf stap 4 onder voorwaarden de 1,5 meter worden losgelaten. 

Inzet coronatoegangsbewijs

In de wet staat in welke gevallen een coronatoegangsbewijs verplicht is. Het is aan ondernemers en organisaties zelf of ze testen voor toegang willen inzetten. Wanneer een ondernemer of organisatie kiest voor inzet van een coronatoegangsbewijs, moet de bezoeker dit verplicht tonen.

Controle coronatoegangsbewijs

Het coronatoegangsbewijs hoort bij de persoon die getest is. De organisator van de activiteit controleert dit. Hiervoor vergelijkt de organisator de persoonsgegevens (initialen en geboortedatum) op het coronatoegangsbewijs met het legitimatiebewijs van de bezoeker. Het coronatoegangsbewijs is geldig tot 40 uur na het moment van testafname.

Informatie voor organisatoren

Wilt u testen voor toegang inzetten bij uw activiteit of evenement? Kijk op Rijksoverheid.nl/testenvoortoegang/organisatoren of u uw evenement of activiteit moet aanmelden. Op deze pagina vindt u ook een communicatietoolkit om uw bezoekers en medewerkers te informeren over het coronatoegangsbewijs.

Pilots voor toegangstesten en Fieldlabs

Voorafgaand aan de wet liepen er van april tot en met 8 juni pilots met toegangstesten. Dit gebeurde in de cultuur-, sport- en recreatiesector. De overheid onderzocht met de pilots of de Tijdelijk wet Coronatoegangsbewijzen uitvoerbaar is. De sectoren konden tijdens deze pilots oefenen met coronatoegangsbewijzen in de praktijk.

Fieldlabs

Daarnaast organiseerde de overheid fieldlabs, samen met bedrijven. Fieldlabs zijn gecontroleerde experimenten. Doel is om te onderzoeken hoe een evenement veilig en verantwoord meer publiek kan ontvangen. Onderzoekers onderzochten tijdens de fieldlabs het gedrag van bezoekers en deelnemers. Daarbij hoefden bezoekers sommige coronamaatregelen niet te volgen.

Onderzoek tijdens toegangstesten en fieldlabs

Met de pilots onderzocht de overheid samen met de cultuur-, sport- en recreatiesector:

 • of bezoekers voldoende vertrouwen hadden dat het veilig genoeg is;
 • wat de bezoekers vonden van vooraf testen voor toegang;
 • wat de organisaties vonden van de controle op een geldig negatief testbewijs aan de poort;
 • of de ondersteunende ICT en apps goed werken, bijvoorbeeld de CoronaCheck-app;
 • of de speciaal hiervoor gebouwde teststraten goed werken.

Testen voor toegang

Gaat u naar een culturele, sociale of sportieve activiteit of evenement waarvoor een coronatoegangsbewijs nodig is? Neemt u dan de volgende stappen:

Stap 1: Koop een toegangskaartje of meld u aan voor een evenement


Stap 2: Maak een testafspraak

Plan een afspraak voor een coronatest bij 1 van de aangesloten testlocaties via Testenvoortoegang.nl. Zorg ervoor dat u maximaal 40 uur voor uw bezoek bent getest. Kinderen onder de 13 jaar hoeven niet getest te worden. 

Stap 3: Laat u testen

Zorg dat u op tijd bij de testlocatie bent. Neem uw legitimatiebewijs en bevestiging van de testafspraak mee.

Stap 4: Testuitslag

U ontvangt na het testen binnen een uur de uitslag. Een negatieve uitslag is nodig om een coronatoegangsbewijs te kunnen maken.

Stap 5: Maak een coronatoegangsbewijs

 • Digitaal coronatoegangsbewijs
  Download de CoronaCheck-app. U vindt de app in de Apple App Store of de Google Play Store. Bij de negatieve uitslag die u ontvangt via Testen voor toegang, zit een ophaalcode. Gebruik deze ophaalcode in de CoronaCheck-app. De app maakt hier een QR-code van. Dit is uw coronatoegangsbewijs. 
 • Papieren coronatoegangsbewijs
  Ga naar Coronacheck.nl en klik op de knop “Maak papieren coronatoegangsbewijs”. Bij uw negatieve testuitslag heeft u ook een ophaalcode ontvangen. Deze ophaalcode vult u in. De website zet de testuitslag om in een QR-code. U kunt nu uw coronatoegangsbewijs met QR-code printen. 

Stap 6: Bezoek

U neemt uw coronatoegangsbewijs via de CoronaCheck-app of geprint op papier mee. Bij de ingang van het evenement of activiteit scant de organisatie uw coronatoegangsbewijs. Vergeet ook uw legitimatiebewijs niet. Uw gegevens worden vergeleken met de gegevens in het coronatoegangsbewijs. Tot slot laat u ook uw ticket of toegangskaartje zien.

Video Testen voor toegang

Bekijk de stappen in het filmpje Testen voor toegang

Basisregels blijven gelden

Bij een bezoek aan een evenement of activiteit met een coronatoegangsbewijs gelden de algemene coronamaatregelen. Iedereen houdt zich aan de basisregels, zoals handen wassen en afstand houden. Ook zijn er op veel plekken speciale looproutes.

Klachten?

Heeft u klachten die passen bij het coronavirus Dan komt u niet naar de activiteit en laat u zich testen bij de GGD.

Coronamelder

De CoronaMelder-app waarschuwt u nadat u in de buurt bent geweest van iemand met corona. Zo kunt u voorkomen dat u mensen in uw omgeving besmet. U kunt de app downloaden in de App Store of Google Play Store. Het downloaden van de app is altijd vrijwillig.