Het coronavaccin van BioNTech/Pfizer (Comirnaty)

Het BioNTech/Pfizer-vaccin (merknaam: Comirnaty) voorkomt ziekte door het coronavirus. Het is voor 95% werkzaam.

Bescherming en veiligheid

Het vaccin is uitgebreid beoordeeld op werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit door het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). En het is getest op tienduizenden mensen. Dit vaccin beschermt in 95% van de gevallen tegen het coronavirus. Dit betekent dat van de 100 mensen die zonder vaccin COVID-19 zouden krijgen, er na vaccinatie nog maar 5 mensen COVID-19 krijgen. Het vaccin werkt ook bij ouderen en risicogroepen, zoals mensen met:

 • astma;
 • chronische longziekten;
 • diabetes;
 • hoge bloeddruk;
 • obesitas (BMI hoger dan 30).

Zwangere vrouwen

Het RIVM adviseert alle zwangere vrouwen om zich te laten vaccineren met een mRNA-vaccin op het moment dat zij een oproep krijgen. BionTech/Pfizer is een mRNA-vaccin. Bekijk de pagina over zwangerschap en coronavaccinatie voor meer informatie.

2 prikken nodig in 6 weken

U heeft 2 prikken met dit vaccin nodig om goed beschermd te zijn tegen het coronavirus. Tussen die 2 prikken zit 6 weken – dit waren eerst 3 weken. Op die manier kunnen nog meer mensen (vanaf 60 jaar) het vaccin krijgen. De langere periode tussen de 2 prikken heeft geen gevolgen: het vaccin blijft even goed werken en biedt dezelfde bescherming tegen corona. Heeft u al een afspraak gemaakt voor een tweede prik? Dan gaat deze afspraak gewoon door. Vanaf 7 dagen na de tweede prik bent u beschermd tegen het coronavirus.
 

Bijwerkingen van het BioNTech/Pfizer-vaccin

De meest voorkomende (milde) bijwerkingen zijn:

 • roodheid;
 • pijn; en/of
 • zwelling

op de prikplek.

Andere bijwerkingen die minder vaak voorkomen, zijn:

 • spier- en gewrichtspijn
 • vermoeidheid;
 • hoofdpijn;
 • koude rillingen;
 • verhoging.

Bijsluiter en uitleg over BioNTech/Pfizer

Op de site van het CBG staat de officiële patiëntenbijsluiter van het BioNTech/Pfizer-vaccin. Ook heeft het CBG een versie van de BioNTech/Pfizer-bijsluiter in begrijpelijke taal.

mRNA-vaccin

Het coronavaccin van BioNTech/Pfizer is een zogenoemd ‘mRNA-vaccin’. Het vaccin bevat een stukje genetische informatie: het mRNA. Dit mRNA zorgt voor het aanmaken van een kenmerkend eiwit van het coronavirus: het spike-eiwit. Stukjes van dit eiwit worden herkend door de afweercellen in het lichaam. Als reactie hierop maakt het lichaam antistoffen aan. Komt u daarna in contact met het coronavirus? Dan beschermen die antistoffen het lichaam. Zo is de kans klein dat u ziek wordt van het virus.

Geen verandering aan eigen DNA

De mRNA-vaccins kunnen niet bij het DNA komen en dus nooit iets veranderen aan uw genen. Het lichaam breekt het vaccin daarna vanzelf af.

Werkt ook bij nieuwe varianten coronavirus

Zover nu bekend is, werkt het BioNTech/Pfizer-vaccin net zo goed tegen gemuteerde varianten van het coronavirus. De fabrikant houdt de situatie goed in de gaten, om zeker te weten dat het vaccin voldoende beschermt tegen nieuwe varianten van het coronavirus. Het is niet vreemd dat het coronavirus muteert. Dat gebeurt vaker bij virussen. Het is nog niet bekend hoe lang de beschermende werking van het BioNTech/Pfizer-vaccin duurt. Onderzoek daarnaar is nog bezig.

Overdragen coronavirus na vaccinatie

Of het vaccin ook de verspreiding van het coronavirus voorkomt, is nog niet bekend. Het is nog niet duidelijk of gevaccineerde mensen het virus nog bij zich kunnen dragen. Of over kunnen dragen op anderen. Hier lopen nog onderzoeken naar.

Mensen die het BioNTech/Pfizer-vaccin krijgen

In het overzicht met de volgorde van vaccineren staat welke groepen wanneer aan de beurt zijn. En welk vaccin zij krijgen.