Wat moet ik doen bij stranding van een walvis?
Ziet u een stranding van een grote walvisachtige, zoals een bultrug of potvis? Bel dan met de Kustwacht op 0900 0111. Een melding maken op stranding.nl kan ook. Blijf op afstand en raak het dier niet aan. Bied ook geen eerste hulp.
Reddingspoging gestrande walvis
Een team van deskundigen bepaalt of er binnen 12 uur een reddingspoging wordt gedaan om een aangespoelde walvis terug in zee te krijgen. Wanneer een walvis strandt, is de kans dat het dier het overleeft heel klein. Gezonde walvissen stranden weinig. Zodra het dier op het strand ligt, loopt het door het eigen gewicht al snel ernstige spierschade op. Bij het terugduwen naar zee kan een walvis daardoor vaak niet meer zwemmen en kan het dier verdrinken.
Risico’s walvisstranding
Soms ontploft het lichaam van een gestrande overleden walvis spontaan. Ook kan het dier voor de mens gevaarlijke ziektes hebben en kan een walvis een harde klap uitdelen met de staart of borstvinnen. Blijf daarom op afstand van het dier en raak het niet aan.
Bij de reddingspoging staan de veiligheid van de mens en het welzijn van het dier voorop. Daarbij werken de Kustwacht, Rijkswaterstaat en Naturalis met elkaar samen. Gemeente, provincie en politie bewaken de openbare orde. Een stranding trekt namelijk veel aandacht. Hoe de samenwerking verloopt, staat in de Leidraad stranding grote levende walvisachtigen.
Foto’s en video’s walvisstranding
U mag foto’s of video’s maken van een aangespoelde walvis. Houd daarbij wel afstand.
Foto’s en video’s kunt u sturen naar stranding.nl. Het beeldmateriaal kan dan gebruikt worden voor onderzoek naar walvisstrandingen.