Met welke inlogmiddelen kan ik online zaken regelen met de overheid?

Als burger gebruikt u DigiD om zaken te regelen met de overheid. Bedrijven kunnen zich identificeren met eHerkenning. Burgers en bedrijven kunnen vanuit het buitenland ook inloggen met Europees goedgekeurde inlogmiddelen (eIDAS).

DigiD

Steeds meer zaken kunt u online met de overheid regelen met uw DigiD. Met een eigen DigiD kunt u online gebruik maken van diensten van gemeenten, provincies, waterschappen, ministeries en uitvoeringsorganisaties (bijvoorbeeld de Sociale Verzekeringsbank). Maar ook academische ziekenhuizen, zorgverzekeraars, academische universiteiten en pensioenfondsen.

Wilt u DigiD aanvragen? Dit kunt u online doen via de website van DigiD. Als u in het buitenland woont en de Nederlandse nationaliteit bezit, kunt u ook een DigiD aanvragen.

eHerkenning

eHerkenning is een inlogmiddel voor bedrijven die ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. U kunt eHerkenning zien als een soort DigiD voor bedrijven. Als ondernemer gebruikt u uw eHerkenningsmiddel om gebruik te maken van de online diensten van meer dan 350 organisaties. Zo regelt u veilig en eenvoudig uw zaken met de overheid. Zo kunt u bijvoorbeeld VOG-aanvragen met eHerkenning online regelen via Justis (door erkende eHerkenningsleveranciers uitgegeven, onder toezicht van de overheid).

Europees erkende inlogmiddelen (eIDAS)

Burgers en bedrijven in andere Europese landen kunnen steeds vaker gebruik maken van hun eigen nationale inlogmiddel om online zaken regelen met de Nederlandse overheid. Dit kan met de Europees goedgekeurde inlogmiddelen.

Zo kunnen Duitse burgers nu al inloggen met hun 'neuer Personalausweis' bij organisaties met een publieke taak. Later worden meer inlogmiddelen uit Europa goedgekeurd voor gebruik over de grens.