Mag ik mijn kind 2 achternamen geven?

U mag uw kind met de Nederlandse nationaliteit geen dubbele of gecombineerde achternaam geven. Het maakt niet uit of het kind nog een andere nationaliteit heeft.

Let op: Kinderen kunnen vanaf 1 januari 2024 de achternamen van beide ouders krijgen. De informatie op deze pagina wordt zo snel mogelijk aangepast naar aanleiding van het nieuwsbericht Wetsvoorstel dubbele achternaam aangenomen

Heeft uw kind geen Nederlandse nationaliteit, maar wel 1 of meer buitenlandse nationaliteiten? Dan bepalen de buitenlandse regels de mogelijkheden voor de achternaamkeuze. Neem voor meer informatie contact op met de overheid van de nationaliteit(en) van uw kind. Of informeer ernaar bij de gemeente waar u woont.

Wetsvoorstel gecombineerde achternaam

Er is een wetsvoorstel om de dubbele achternamen toe te staan. Als het parlement dat goedkeurt, dan kan u uw kind een gecombineerde achternaam geven. Dit geldt alleen voor kinderen die zijn geboren nadat de wet is ingegaan. Bekijk welke stappen het wetsvoorstel Introductie gecombineerde geslachtsnaam nog moet doorlopen

Regels voor kinderen die in het buitenland een naam krijgen

Elk land heeft zijn eigen regels over de keuze van een achternaam. Als uw kind volgens die regels een dubbele achternaam krijgt, wordt deze meestal in Nederland erkend.