Kan ik zelf een huis laten bouwen?

U kunt zelf een huis bouwen of laten bouwen (eigenbouw). Dit heet particulier opdrachtgeverschap. De gemeente beslist meestal waar u mag bouwen.

Vormen van particulier opdrachtgeverschap

U kunt als particulier of als collectief opdracht geven. Naast nieuwbouw komen beide vormen van particulier opdrachtgeverschap steeds vaker voor bij de verbouw van bestaand vastgoed. Dat kunnen bestaande (klus)woningen zijn, maar ook scholen, kantoorgebouwen en dergelijke.

Particulier opdrachtgeverschap woning

Als u als burger een grondkavel koopt, draagt u de volledige verantwoordelijkheid voor de bouw of verbouw van de woning. Ook is dat zo voor het kopen van een bestaande (klus)woning. Dit heet particulier opdrachtgeverschap. U hebt veel zeggenschap bij het bouwen, omdat u alleen de beslissingen neemt.

Collectief particulier opdrachtgeverschap

Als u met meer mensen een pand bouwt of verbouwt noemt men dat een Collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO). Binnen een stichting of een vereniging geeft het CPO opdracht voor het totale nieuwbouw- of verbouwproject. U beslist zelf hoe u uw woning indeelt en afwerkt.

Begeleiding bij bouwen eigen woning door gemeente

Sommige gemeenten bieden gratis een koperscoach aan. De koperscoach is uw centrale contactpersoon binnen de gemeente. Deze helpt u bij het nemen van belangrijke beslissingen waar de gemeente bij betrokken is. De begeleiding vanuit de gemeente kan per gemeente verschillen.