Energielabel woning

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning is. Huiseigenaren zijn verplicht bij verkoop of verhuur van de woning een (definitief) energielabel aan de koper of huurder te geven.

Het energielabel geeft aan of de woning veel of weinig energie verbruikt (de energieprestatie). Woningen met een A-label zijn het energiezuinigst. De minst zuinige woningen krijgen een G-label. Op het energielabel staat ook welke energiebesparende maatregelen in de woning mogelijk zijn. Denk aan dubbel glas plaatsen of isolatie van het dak.

Voorlopig energielabel

Alle 5 miljoen huiseigenaren hebben van de Rijksoverheid een voorlopig energielabel ontvangen. Dit is een inschatting van de energiezuinigheid van een woning. Gebaseerd op al bekende gegevens van de woning, zoals woningtype, oppervlakte en bouwjaar.

Huiseigenaren moeten het voorlopige energielabel omzetten in een definitief energielabel als zij hun woning willen verkopen of verhuren.

Wanneer is een energielabel verplicht?

Het energielabel is verplicht bij de verkoop, verhuur of oplevering van woningen en appartementen.

Bij sommige woningen of bijzondere gebouwen is een energielabel niet verplicht. Bijvoorbeeld bij een beschermd monument of fabriekshal.