Energielabel woning

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning is. Eigenaren moeten bij verkoop of  verhuur van hun woning een (definitief) energielabel laten zien. Dit geldt ook als eigenaren een nieuw huis laten bouwen.

Het energielabel geeft aan of de woning veel of weinig energie verbruikt (de energieprestatie). Woningen met een A-label zijn het energiezuinigst. De minst zuinige woningen krijgen een G-label. Op het energielabel staat ook welke energiebesparende maatregelen in de woning mogelijk zijn. Denk aan dubbel glas plaatsen of isolatie van het dak.

Voorbeeld energielabel

Op het energielabel staat welk label de woning heeft en hoe lang deze geldig is. Bij energielabel G is de woning het minst energiezuinig en zijn er nog veel besparingsmogelijkheden. Bij energielabel A is de woning het meest energiezuinig en zijn er weinig besparingsmogelijkheden.

Voordelen energielabel

Het energielabel heeft voordelen voor eigenaar van het huis, kopers van woningen en nieuwe huurders:

  • Kopers en nieuwe huurders zien direct of een woning zuinig of niet zuinig is.
  • Het energielabel laat zien hoe een eigenaar zijn huis energiezuiniger kan maken.
  • Het energielabel kan een positieve invloed hebben op de uiteindelijke verkoop- of verhuurprijs van een woning.
  • Een energielabel A, B of C (groen label) kan de verkoop of verhuur van een huis versnellen.

Voorlopig energielabel

In 2015 hebben alle 5 miljoen huiseigenaren van de Rijksoverheid een voorlopig energielabel ontvangen. Dit is een inschatting hoe energiezuinig een woning is.  Dit is berekend op al bekende gegevens van de woning. Denk hierbij aan het type, de oppervlakte en het bouwjaar.

Wilt u als eigenaar uw huis verkopen of verhuren? Dan moet u het voorlopige energielabel omzetten in een definitief energielabel.

Wanneer is een energielabel verplicht?

Het energielabel is verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en appartementen.

Bij sommige woningen of bijzondere gebouwen is een energielabel niet verplicht. Bijvoorbeeld bij een beschermd monument of fabriekshal.

Toezicht op energielabel
De Inspectie Leefomgeving en Transport controleert of er een definitief energielabel is bij de verkoop, verhuur of oplevering van woningen.