Advies, begeleiding en evaluatie wietexperiment

Tijdens het wietexperiment doen wetenschappers onderzoek naar de effecten van het wietexperiment. Effecten op criminaliteit, de openbare orde, veiligheid en volksgezondheid. De uitkomsten van dit onderzoek bepalen of het experiment succesvol is. En of de overheid het coffeeshopbeleid moet veranderen.

4 fasen onderzoek tijdens wietexperiment

Het onderzoek naar de effecten van het wietexperiment wordt uitgevoerd in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC). De onderzoekers zijn afkomstig van de organisaties Breuer&Interval, Rand Europe en het Trimbos-instituut.

Deze onderzoeksgroep meet tijdens het wietexperiment verschillende dingen. De uitkomsten van dit onderzoek worden gebruikt om beslissingen te maken over de toekomst van het coffeeshopbeleid. Het onderzoek bestaat uit 4 fasen:

  1. Voormeting in 2021. Hiermee werd de actuele stand van zaken op het gebied van cannabis en coffeeshops onderzocht. In eerste instantie werden deze data verzameld voor de nulmeting (zie punt 2). Vanwege het uitstel van de start van het experiment, is besloten om de resultaten uit 2021te gebruiken voor een ‘voormeting’. In 2022 is alsnog een nulmeting uitgevoerd.
  2. Nulmeting in 2022.Deze meting werd gedaan vóór de start van het experiment gesloten coffeeshopketen. In de nulmeting in 2022 hebben de onderzoekers de beleidstheorie achter het experiment in kaart gebracht. Daarnaast hebben ze data verzameld die een beginpunt vormen, om vervolgmetingen mee te vergelijken.  
  3. Monitoring van het experiment. Tijdens de experimenteerfase voeren de onderzoekers ieder jaar een tussenmeting uit. Deze tussenmeting is bedoeld als monitoring van het experiment. Daarbij wordt gekeken naar effecten op criminaliteit, veiligheid en volksgezondheid. Per meting worden de resultaten vastgelegd in een rapport.
  4. Evaluatie van het experiment. Zo’n 2,5 jaar na het begin van de experimenteerfase vindt de evaluatie plaats. Onderzoekers stellen dan vast in hoeverre de doelstellingen van het experiment zijn bereikt.

De bevindingen die uit de metingen komen, gaan over het gehele experiment. Niet over individuele coffeeshops of gemeenten. Deze rapportages worden openbaar gemaakt en aan de Tweede Kamer gepresenteerd. Coffeeshophouders krijgen hier per mail informatie over.

Onafhankelijke onderzoekers begeleiden evaluatie

Een onafhankelijke begeleidings- en evaluatiecommissie zal de evaluatie van het onderzoek begeleiden. Hiervoor heeft het WODC een aantal onafhankelijke onderzoekers aangewezen. De commissieleden zijn bijvoorbeeld experts in volksgezondheid, veiligheid en gemeentelijk bestuur. Of experts op het gebied van bijvoorbeeld experimenten. De commissie gebruikt de onderzoeksresultaten en kan zo nodig aanbevelingen doen aan de betrokken bewindspersonen.

Andere onderzoeken tijdens wietexperiment

Gedurende het wietexperiment worden er ook ander onderzoeken uitgevoerd die gerelateerd zijn aan dit onderwerp: