Fietsdiefstal tegengaan

De Rijksoverheid wil fietsdiefstal terugdringen en heeft daarom een fietsdiefstalregister ingesteld.

Aangifte diefstal fiets

De politie kan alleen iets doen aan fietsdiefstal als de eigenaar aangifte doet. Door een aangifte:

  • komt een fiets in het fietsdiefstalregister te staan;
  • is een fiets herkenbaar als gestolen;
  • is opsporing van handelaren in gestolen fietsen door de politie mogelijk;
  • kan de politie de eigenaar van een fiets terugvinden;
  • keren verzekeraars een schadevergoeding uit.

Toch wordt maar van ongeveer een kwart van de diefstallen aangifte gedaan. Deze fietsen komen niet in het fietsdiefstalregister te staan en zijn dus niet herkenbaar als gestolen.

Gebruik fietsdiefstalregister

Met het fietsdiefstalregister wil de overheid de handel in gestolen fietsen (heling) moeilijker maken. Ook wil de overheid zo helers opsporen.  

Iedereen kan via het register controleren of een fiets is gestolen. Vooral in- en verkopers gebruiken het register. Ook medewerkers van gemeentelijke fietsdepots maken gebruik van het fietsdiefstalregister. Zij komen gestolen fietsen tegen als zij (stations)fietsenstallingen opruimen. De politie gebruikt het register verder om de eigenaar van de fiets terug te vinden.

Inzet lokfiets

De politie en gemeenten zetten regelmatig lokfietsen in, om fietsendieven aan te houden. Op deze fietsen zit een ‘track- en trace’-volgsysteem. De politie stalt de lokfietsen op plaatsen waar veel fietsen worden gestolen. In 2 van de 3 gevallen waarbij lokfietsen worden ingezet leidt dit tot aanhouding van een fietsendief. 

Teruggevonden fietsen

Teruggevonden gestolen fietsen die niet in goede staat verkeren, worden meestal vernietigd. Zijn ze wel goed, dan gaan ze terug naar de rechtmatige eigenaar.

Als de verzekeraar het geld voor de gestolen fiets al heeft uitgekeerd, bepaalt de verzekeraar wat met de fiets gebeurt. Meestal komt de fiets dan bij de algemene fiets afhandel centrale (AFAC) terecht. In dit depot staan ook de weesfietsen: fietsen zonder eigenaar, die in een stalling zijn achtergelaten. Uiteindelijk worden de fietsen uit dit depot geveild.

Preventie fietsendiefstal

Aandacht voor preventie is belangrijk om het risico op fietsdiefstal te verlagen. Daarom geeft de politie tips aan scholieren, burgers en professionals. De gemeente plaatst veilige stallingen, met extra verlichting.

Op de site van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit staan tips om het risico op fietsdiefstal te verkleinen.