Kan ik al beginnen met het isoleren van mijn woning in Groningen of Noord-Drenthe?

De overheid gaat de isolatiekosten van woningen in de provincie Groningen en 3 gemeenten in Noord-Drenthe (deels) vergoeden. Als woningeigenaar kunt u hiervoor vanaf het 1e kwartaal van 2025 subsidie aanvragen. Maar u kunt wel al beginnen met isoleren, want de kosten worden ‘met terugwerkende kracht’ vergoed.

Zoveel mogelijk woningen isoleren

60 jaar gaswinning in Groningen heeft de mensen in het gaswinningsgebied veel schade gebracht. Een van de maatregelen die de overheid daarom neemt, is om de kosten van woningisolatie (deels) te vergoeden. Dit geldt voor woningen die nog niet goed geïsoleerd zijn in de provincie Groningen (10 gemeenten) en Noord-Drenthe (gemeenten Aa en Hunze, Noordenveld en Tynaarlo).

Beginnen met isoleren

U kunt de subsidie pas begin 2025 aanvragen, maar u kunt al wel vast beginnen met isoleren. De kosten die u hiervoor maakt, worden later vergoed. Op verbeterjehuis.nl staat meer informatie over hoe u uw huis kunt isoleren.

Valt uw huis onder de versterkingsoperatie van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG)? Kijk dan wat de isolatieaanpak voor u betekent. Valt uw huis niet onder de versterkingsoperatie, maar wilt u wel beginnen met isoleren? Volg dan onderstaande stappen. Weet u niet of uw huis zich in het versterkingsgebied bevindt? Controleer dit dan via de website van uw gemeente.

Stap 1: Bepaal de isolatiemaatregelen

U kunt het best om een energieadvies vragen, om te weten welke isolatiemaatregelen er voor uw huis nodig zijn. Zodat u aan de standaard voor woningisolatie voldoet.

Stap 2: Isoleren en documenteren

U moet een isolatiebedrijf of een bouw(installatie)bedrijf inschakelen om in aanmerking te komen voor de ISDE subsidie. U mag dus niet zelf isoleren. Het is belangrijk om offertes en facturen goed te bewaren. En foto’s te maken vooraf, tijdens en na de isolatie. Zo kunt u de kosten die u maakt (deels) terug krijgen als de subsidie beschikbaar is. Vergeet ook niet uw ISDE-aanvraag en – beschikking te bewaren. Voorwaarden voor de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) leest u op de site van de RVO.

Stap 3: Financiering

Totdat de subsidie er is, moet u de kosten zelf betalen. Redt u dit niet? Dan kunt u geld lenen via het Nationaal Warmtefonds. Vervolgens kunt u ISDE-subsidie aanvragen.

Hulp van uw gemeente

Verschillende gemeenten al hulp aan mensen die hun huis willen verduurzamen. Bijvoorbeeld via energiecoaches of advies. Neem contact op met uw gemeente voor meer informatie. Vanaf 2025 krijgen gemeenten meer geld om inwoners hiermee te helpen.