Welk risico loop ik als ik nepmedicijnen gebruik?

De samenstelling van nepmedicijnen kan heel anders kan zijn dan van echte medicijnen. De kwaliteit en veiligheid van nepmedicijnen is zeer onbetrouwbaar. Dat kan grote gevolgen hebben voor uw gezondheid, direct of later.

Nepmedicijnen voldoen niet aan kwaliteitseisen

Op het eerste gezicht lijkt er niets mis met nepmedicijnen. Sterker nog: de nepverpakkingen en neppillen zijn zelfs voor experts zeer moeilijk van de echte te onderscheiden. Maar nepmedicijnen worden door onbetrouwbare organisaties gefabriceerd en zijn niet volgens de standaard kwaliteitsprocedures gemaakt. Dat kan leiden tot de volgende problemen.

Te veel of te weinig werkzame stof in nepmedicijnen

Veel nepmedicijnen bevatten wel de werkzame stof, maar in een andere hoeveelheid dan op de verpakking staat. U weet dus niet of u juist te weinig of te veel van de werkzame stof binnenkrijgt. U loopt dus het risico op een onderdosis of een overdosis van het medicijn. Dat kan ernstige gevolgen hebben voor uw gezondheid. Want u weet niet welke bijwerkingen te lage of te hoge doseringen geven. En of die op de korte of lange termijn optreden.

Echte medicijnen worden gecontroleerd en voldoen aan de Europese wetgeving. Die bepaalt dat de hoeveelheid werkzame stof maximaal 5% mag afwijken van de dosis die op de verpakking staat. Bij nepmedicijnen is die controle er niet.

Schadelijke stoffen in nepmedicijnen

Nepmedicijnen kunnen stoffen bevatten die niet op de verpakking staan vermeld. Dat kunnen bijvoorbeeld goedkopere werkzame stoffen zijn die ongeveer hetzelfde effect geven, maar andere bijwerkingen kunnen hebben. Ook als u niet direct iets merkt, kan dat op lange termijn slecht voor uw gezondheid zijn. Er kunnen zelfs giftige stoffen in de pillen terechtkomen.