Wat is de maximale huurprijs van mijn monumentenwoning?

Het puntensysteem voor zelfstandige of onzelfstandige huurwoningen bepaalt de maximale huurprijs van uw monumentenwoning. Daarbovenop mag de verhuurder een toeslag berekenen.

Bereken punten voor monumentenwoning

Een monumentenwoning is een woning in een rijksmonument of een woning die ligt in een beschermd stadsgezicht of dorpsgezicht.

Heeft u een zelfstandige woning? Dan bepaalt het puntenaantal voor zelfstandige woningen de maximale huurprijs  van uw monumentenwoning.

Heeft u een kamer? Dan bepaalt het puntenaantal voor onzelfstandige woningen de maximale huurprijs.

Toeslag bovenop maximale huurprijs monumentenwoning

De verhuurder van uw monumentenwoning mag de maximale huurprijs van uw woning verhogen met een toeslag. Monumentenwoningen zorgen namelijk voor extra (onderhouds)kosten voor de verhuurder.

  • De toeslag is 50 punten voor woningen die zijn aangewezen als rijksmonument.
  • Bij woningen (van vóór 1945) behorend tot een beschermd stadsgezicht of dorpsgezicht is de toeslag 15% van de maximale huurprijs.

Geen maximale huurprijs voor vrije-sectorwoning

Het puntensysteem geldt niet voor woningen in de vrije sector. Bij deze woningen bepalen verhuurder en huurder zelf de huurprijs. Er is dan geen maximale huurprijs. Check zelf of u een sociale huurwoning heeft of een vrije-sectorwoning.

Is het huurcontract van uw geliberaliseerde huurwoning korter dan 6 maanden geleden ingegaan? Dan kan de Huurcommissie wel voor u nagaan of de huurprijs redelijk is. Dit heet de toets aanvangshuurprijs.