Wat is de maximale huurprijs van mijn zelfstandige woning?

Het aantal punten van uw zelfstandige woning bepaalt de maximale huurprijs. U berekent het puntenaantal met de huurprijscheck. Het puntensysteem geldt alleen voor sociale huurwoningen. Het geldt niet voor woningen in de vrije sector. Huurt u een woning in de vrije sector? Dan kunt u de huurprijs laten controleren door de Huurcommissie. Dat kan alleen als het huurcontract niet langer dan 6 maanden geleden is ingegaan. 

Bereken punten voor zelfstandige woning

Een zelfstandige woning is een woning met eigen toegang en eigen keuken en toilet.

Een verhuurder is niet verplicht het aantal punten van uw woning aan u door te geven. U kunt zelf het puntenaantal en de maximale huurprijs van uw zelfstandige woning uitrekenen met de huurprijscheck van de Huurcommissie. Met de huurprijscheck kunt u de maximale huurprijs van een zelfstandige woning inschatten. U berekent het puntenaantal aan de hand van vragen over  oppervlakte, voorzieningen, verwarming en meer.

Bepaal maximale huurprijs aan de hand van puntenaantal

Weet u het puntenaantal van uw woning? Dan kunt u de maximale huurprijs bepalen met behulp van de tabel Maximale huurprijs zelfstandige woonruimten per 1 juli 2019. Of bekijk de nieuwe huurprijsgrenzen vanaf 1 juli 2020.

Als uw huur hoger is dan de maximale huurprijs, dan kunt u uw verhuurder huurverlaging voorstellen tot de maximale huurprijs.

Welke woningonderdelen tellen mee in het puntensysteem

In het puntensysteem (woningwaarderingsstelsel) krijgen zelfstandige woningen punten voor:

  • de oppervlakte van de woning;
  • het aantal door c.v. of stadsverwarming verwarmde vertrekken;
  • het energielabel;
  • keukenuitrusting;
  • sanitaire voorzieningen;
  • grootte van balkon/tuin/terras;
  • het soort woning (eengezinswoning of etagewoning);
  • gehandicaptenvoorzieningen;
  • WOZ-waarde (sinds 1 oktober 2015).

Extra punten bij zorgwoning of monumentwoning

Sommige soorten huurwoningen krijgen extra punten bovenop de punten van het puntensysteem. Het gaat dan om:

Geen maximale huurprijs voor vrije-sectorwoning

Het puntensysteem geldt niet voor woningen in de vrije sector. Bij deze woningen bepalen verhuurder en huurder zelf de huurprijs. Er is dan geen maximale huurprijs. Check zelf of u een sociale huurwoning heeft of een vrije-sectorwoning.

Is het huurcontract van uw geliberaliseerde huurwoning korter dan 6 maanden geleden ingegaan? Dan kan de Huurcommissie wel voor u nagaan of de huurprijs redelijk is. Dit heet de toets aanvangshuurprijs.

Huurverhogingscheck 1 juli 2020

Wilt u weten of het huurverhogingsvoorstel dat u van uw verhuurder heeft ontvangen binnen de wettelijke grenzen ligt? Bereken dan uw huurverhoging met de huurverhogingscheck 2020.