Mag ik de huurprijs in mijn huurcontract laten toetsen?

Huurt u een zelfstandige woning, kamer, woonwagen of woonwagenstandplaats? Dan kunt u de huurprijs in uw huurcontract (ook wel aanvangshuurprijs) laten toetsen door de Huurcommissie. Ook als u een vrije-sectorwoning huurt. Voorwaarde is dat het huurcontract niet langer dan 6 maanden geleden is ingegaan.

Check of u teveel huur betaalt

U kunt eerst zelf een inschatting maken of u teveel huur betaalt. Doe daarvoor de huurprijscheck van de Huurcommissie.

Blijkt uit de check dat u te veel huur betaalt? Vraag de Huurcommissie dan om uw huurprijs te toetsen.

Uw huurprijs door de Huurcommissie laten toetsen

U kunt een verzoek indienen voor toetsing van de aanvangshuurprijs via de website van de Huurcommissie. Hiervoor stuurt u het ingevulde verzoekschrift met een kopie van uw huurcontract naar de Huurcommissie. Dit kan digitaal en per post.

U betaalt € 25 legeskosten. De Huurcommissie vraagt hierom in de ontvangstbevestiging van uw aanvraag. De Huurcommissie neemt uw verzoek in behandeling zodra u deze kosten heeft betaald.

Het is belangrijk dat de Huurcommissie uw verzoek binnen de eerste 6 maanden van het huurcontract ontvangt. Hierna kunt u geen toets van de aanvangshuurprijs meer aanvragen. U kunt na de eerste 6 maanden nog wel een huurverlaging aan uw verhuurder voorstellen. Dit kan ook bij een vrije-sectorwoning. U kunt de huurverlaging dan alleen niet afdwingen via de Huurcommissie.

U kunt als huurder in de vrije sector na 6 maanden wel advies vragen aan de Huurcommissie. Let op: dit kan alleen als in uw huurcontract voor de vrije-sectorwoning staat dat u bij geschillen over huurprijs of servicekosten naar de Huurcommissie kunt.

Bij tijdelijk huren toetsing tot 6 maanden na einde huurcontract

Heeft u of had u een tijdelijk huurcontract (maximaal 2 jaar) voor een zelfstandige woning zoals een eengezinswoning of appartement van na 1 juli 2016? Dan kunt u nog een toets van de aanvangshuurprijs vragen tot 6 maanden na het einde van het huurcontract. Ook bij een vrije-sectorwoning.

Hoe de Huurcommissie uw aanvangshuurprijs toetst

De Huurcommissie toetst of de huurprijs die in het huurcontract staat niet hoger is dan de maximale huurprijs van de woning. Dit gebeurt op basis van het woningwaarderingsstelsel (ook wel puntensysteem). De Huurcommissie maakt een puntentelling van de woning en komt daarvoor bij u langs. Hoe meer punten de woning waard is, hoe hoger de maximale huurprijs van de woning is.

Uitspraak Huurcommissie: huurprijs gaat omlaag of blijft hetzelfde

De huurprijs kan door de toets van de aanvangshuurprijs niet omhoog gaan. De huurprijs kan alleen omlaag gaan of gelijk blijven.

Huurprijs sociale huurwoning na toets Huurcommissie

Woont u in een sociale huurwoning? Dan gaat de huurprijs altijd omlaag als de huurprijs in het huurcontract hoger is dan de maximale huurprijs van de woning. De huurprijs gaat dan omlaag tot die maximale huurprijs. En dat werkt dan terug tot de begindatum van het huurcontract.

Is de huurprijs in het huurcontract niet hoger dan de maximale huurprijs van de woning? Dan verandert er niets. De huurprijs blijft hetzelfde.

Huurprijs vrije-sectorwoning na toets Huurcommissie

Woont u in een vrije-sectorwoning? Dan gaat de huurprijs alleen omlaag als de maximale huurprijs van de woning onder of op de liberalisatiegrens ligt. De huurprijs gaat dan omlaag tot de maximale huurprijs van de woning. Dat werkt terug tot de begindatum van het huurcontract. Uw vrije-sectorhuurcontract wordt dan een huurcontract voor een sociale huurwoning (met terugwerkende kracht tot het begin).

Is de maximale huurprijs van de woning hoger dan de geldende liberalisatiegrens? Dan verandert er niets. De huurprijs blijft hetzelfde. Het huurcontract is dan terecht een huurcontract voor een vrije-sectorwoning en blijft dat dan ook.