Hoe hoog is de maximale energieprestatievergoeding (EPV) van mijn huurwoning?

De energieprestatievergoeding (EPV) betaalt u aan de verhuurder als uw huurwoning zeer energiezuinig is. En heel veel energie opwekt. Hoe beter uw woning geïsoleerd is, hoe hoger de EPV mag zijn. De maximale vergoeding wordt elk jaar per 1 juli aangepast aan de inflatie. Voor huurovereenkomsten die ingaan vanaf 1 oktober 2023 gelden andere regels.

Energieprestatievergoeding en warmtevraag

Heeft de verhuurder uw woning zeer energiezuinig gemaakt? En wekt uw woning veel energie op, bijvoorbeeld met zonnepanelen? Dan mag hij met u een vergoeding afspreken: de EPV. Uw verhuurder moet dan de warmtevraag laten bepalen door een deskundige en u zijn rapport laten zien. De warmtevraag is de hoeveelheid energie die nodig is om uw woning te verwarmen, bij gemiddeld gebruik in een jaar met een normale winter. Hoe beter de isolatie, hoe lager de warmtevraag. En hoe hoger de EPV.

Energieprestatievergoeding voor huurwoning die zelf energie opwekt

Hoe minder energie uw huurhuis verbruikt (warmtevraag), hoe hoger de EPV. Tot 1 januari 2021 werd de warmtevraag bepaald met de NEN 7120, daarna met de NTA 8800:

EPV per 1 juli 2023 voor huurwoning die zelf energie opwekt

Netto warmtevraag in kilowattuur per vierkante meter per jaar

Maximale EPV per vierkante meter per maand

Bepaald met de NTA 7120

Bepaald met de NTA 8800

0 tot en met 30 0 tot en met 27 € 1,71
31 tot en met 40 27 tot en met 33 € 1,44
41 tot en met 50 33 tot en met 41 € 1,22

Compensatie voor huurders bij te weinig opgewekte energie

Gaat uw huurovereenkomst in op 1 oktober 2023 of later? Dan gelden de nieuwe regels voor de energieprestatievergoeding. Voor huurders is de belangrijkste verandering dat zij van de verhuurder de garantie krijgen dat de woning een bepaalde hoeveelheid energie duurzaam opwekt. Wekt de woning die hoeveelheid niet op? Dan moet de verhuurder u hiervoor compenseren. 

Is uw huurovereenkomst ingegaan voor 1 oktober 2023? Dan verandert er voor u niets. 

Hoogte van de energieprestatievergoeding met de nieuwe regels

Is de isolatie van uw woning zeer goed? Dan geldt de basis-energieprestatievergoeding. Bij een nog betere isolatie geldt de energieprestatievergoeding ‘hoogwaardig’. Dit verschilt per woningtype. Uw verhuurder moet een deskundige laten vaststellen hoe goed uw woning is geïsoleerd. En u het rapport laten zien. Ook moet uw verhuurder u over uw woningtype informeren als u de huurovereenkomst sluit.