Kan ik als huisgenoot de huur overnemen na het overlijden van de huurder?

Bent u medehuurder, dan wordt u automatisch huurder na het overlijden van de andere huurder. Bent u geen medehuurder, maar huisgenoot of medebewoner? Dan wordt u niet automatisch de nieuwe huurder.

Huisgenoot of medebewoner van overleden huurder

Bent u huisgenoot of medebewoner? Dan kunt u aan de rechter vragen om u als huurder van de woonruimte aan te wijzen. Dit kunt u doen tot 6 maanden na het overlijden van de huurder.

De rechter kan dit verzoek in de volgende gevallen afwijzen:

  • U kunt niet aantonen dat de woning uw hoofdverblijf is.
  • U kunt niet aantonen dat u met de huurder een duurzame gemeenschappelijke huishouding had. Dit betekent dat u niet kunt aantonen dat u daadwerkelijk in de woning woonde en de kosten van de huishouding deelde.
  • U kunt de huur niet betalen in uw eentje.
  • U kunt niet bewijzen dat u een huisvestingsvergunning zult krijgen.

Huur eerder opzeggen bij overlijden

Als medehuurder kunt u de eerste 6 maanden na het overlijden de huur wel (eerder) opzeggen. Ook als het gaat om een huurcontract dat voor een vastgestelde tijd is afgesloten.

Geen medebewoners die het huurcontract voortzetten

Zijn er geen bewoners die na het overlijden van de huurder het huurcontract voortzetten? Dan eindigt deze automatisch op de laatste dag van de tweede maand na overlijden. Bijvoorbeeld op 30 juni bij overlijden op 15 april. De erfgenamen kunnen de huurovereenkomst ook eerder opzeggen. Dit kan tegen het einde van de eerste maand na overlijden. Bij overlijden op 15 april is dit dus op 31 mei.