Welke organisaties mogen een kopie van mijn identiteitsbewijs maken?

Slechts enkele organisaties mogen een kopie van uw identiteitsbewijs maken. Uw werkgever en banken mogen dit bijvoorbeeld. In de praktijk vragen ook andere organisaties een kopie van uw legitimatiebewijs. U bent niet verplicht om die aan hen te geven. Voor sommige is registratie van enkele gegevens voldoende.

Kopie identiteitsbewijs

Slechts enkele organisaties mogen om een kopie van uw ID- bewijs vragen. Dit zijn bijvoorbeeld:

  • overheidsinstanties
  • banken
  • notarissen
  • casino’s
  • levensverzekeraars
  • uw werkgever

Het bedrijf of de organisatie moet u informeren over de wettelijke verplichting. Meer informatie over de wettelijke regels voor het overnemen of kopiëren van identiteitsgegevens staat op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Gegevens afschermen bij kopiëren of scannen

Een telecombedrijf mag uw legitimatiebewijs kopiëren of scannen, maar moet de pasfoto en het burgerservicenummer (BSN) afschermen. 

Alleen gegevens overnemen uit identiteitsbewijs

Sommige bedrijven en organisaties zijn wettelijk verplicht een aantal gegevens van uw identiteitsbewijs over te nemen. De school of uw zorgverlener bijvoorbeeld. En het hotel en de camping waar u wilt overnachten. Uw ID-bewijs of een kopie afgeven, is dan niet nodig. Het soort legitimatiebewijs en het nummer ervan laten opschrijven is voldoende. Bijvoorbeeld: ‘Paspoort, NWLFR3706.’

Fraude voorkomen met kopie ID-bewijs

Besluit u om toch een kopie van uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs te maken? Lees wat u kunt doen om fraude met uw identiteitsgegevens te voorkomen