Bestrijding exotische muggen in Nederland

De overheid bestrijdt exotische muggen in Nederland, waaronder de tijgermug. Exotische muggen kunnen gevaarlijke ziekten overbrengen, zoals zikakoorts, knokkelkoorts (dengue) of chikungunya.

Verantwoordelijkheid bestrijding exotische muggen

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is verantwoordelijk voor de preventie en bestrijding van een beperkt aantal exotische muggen. Deze muggen kunnen ziektes overbrengen op mensen. In de Wet publieke gezondheid (Wpg) staan de regels voor de bestrijding van invasieve exotische muggen.

NVWA bestrijdt exotische muggen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bestrijdt exotische muggen. En zij ziet erop toe dat bedrijven de regels naleven.
Op de website van de NVWA leest u meer over exotische muggen. Bijvoorbeeld hoe u muggen herkent en een vondst kan melden.

Onderzoek op plekken waar exotische muggen voorkomen

Het Centrum voor Monitoring van Vectoren (CMV) onderzoekt waar exotische muggen voorkomen. CMV is een onderdeel van de NVWA en controleert op plekken waar exotische muggen voor kunnen komen. Zoals:

  • gebruikte-bandenbedrijven;
  • bedrijven die Lucky Bamboo importeren;
  • Schiphol;
  • veilingen;
  • de Rotterdamse haven.

Meldplichten in Caribisch Nederland

Dengue (knokkelkoorts), chikungunya en zikakoorts zijn virusziekten die worden overgedragen door muggen die overdag steken. Bijvoorbeeld de gelekoortsmug en tijgermug. Artsen en laboratoria moeten gevallen van dengue en chikungunya in Caribisch Nederland melden bij de Gezondheidsdienst. Ook een zikavirusinfectie is meldingsplichtig. Zowel in continentaal Nederland als Caribisch Nederland.

Infectieziekten die door muggen worden overgedragen

Meer informatie over de infectieziekten die door muggen worden overgedragen staat op de website van het RIVM.