Alles wat u moet weten over eIDAS

U wilt bij een overheidsorganisatie in een ander EER-land uw online zaken regelen. In dit overzicht staan de meestgestelde vragen over European login.

Wat is eIDAS?

eIDAS staat voor 'Electronic Identification and Trust Services'. Met eIDAS wil Europa bijdragen aan het wegnemen van digitale grenzen tussen landen uit de Europese Economische Ruimte. Zo kan de veiligheid van digitale systemen gewaarborgd worden. En de privacy van mensen beschermd worden.

Er zijn verschillende nationale elektronische identificatiebewijzen (eID’s). In Nederland is dat bijvoorbeeld DigiD. Als de commissie zo’n nationaal eID heeft goedgekeurd, dan kunt u dat ook in andere EER-landen gebruiken. Dat regelt de Europese verordening eIDAS. 

Wat is European login?

Als u bij een overheidsorganisatie in een ander EER-land online zaken wilt regelen, dan kan dit via European login. U gebruikt hiervoor het nationale inlogmiddel dat Europees erkend is. In Nederland zijn DigiD en eHerkenning Europees erkende inlogmiddelen. Hiermee kunt u dus bijvoorbeeld bij de Oostenrijkse Belastingdienst uw belastingaangifte doen. Of uw pensioen inzien bij een Belgisch pensioenfonds. 

Omgekeerd is het ook mogelijk om met een Europees erkend inlogmiddel in Nederland online zaken te regelen. U kunt bijvoorbeeld met het Belgische inlogmiddel Itsme inloggen bij de Sociale Verzekeringsbank of de Belastingdienst in Nederland. 

Hoe kan ik over de grens online zaken regelen?

Om over de grens online zaken te regelen, gaat u naar de website van de overheidsorganisatie. Vervolgens klikt u op de knop European login.

Vergroot afbeelding European login voorbeeld inlogknop
Voorbeeld van de inlogknop van European login.

Hierna kiest u in het overzicht uw land van herkomst. De vlag en de naam van het land zijn goed te zien. Bijvoorbeeld van Polen of België.

Vergroot afbeelding Afbeelding landenoverzicht European login
Overzicht van landen met Europees erkende inlogmiddelen die u tijdens het inloggen ziet.

Vervolgens ziet u welk Europees erkend inlogmiddel u kunt gebruiken. En op welke manier u kunt inloggen. Bent u ingelogd? Dan kunt u online zaken regelen. 

Wilt u meer weten over een nationaal inlogmiddel dat u wilt gebruiken? Of hulp krijgen als inloggen niet lukt? Neem dan contact op met de helpdesk van dat nationale inlogmiddel.

Video: Online zaken regelen over de grens met eIDAS

Hoe kan eIDAS u helpen met online zaken regelen met overheden over de grens? Bekijk de voorbeelden in de video.

Hoe kan ik aan een eID komen?

Het verschilt per land hoe u aan een nationaal eID kunt komen. EER-landen mogen zelf bepalen wie hun nationale eID mag gebruiken. Hoe en of u aan een nationaal eID kunt komen, kunt u achterhalen via de website van het betreffende nationaal eID.

Kan iemand via European login mijn online zaken regelen?

Neem contact op met de organisatie van uw nationale inlogmiddel als u iemand anders uw online zaken wilt laten regelen. Let op: deel nooit uw persoonlijke inloggegevens met anderen om uw online zaken te regelen.