Mag ik teksten, muziek of foto's van anderen gebruiken?

U mag alleen kopieën maken van teksten, muziek of foto’s van anderen voor eigen gebruik. U moet ze dan wel kopiëren uit legale bronnen. U mag de kopieën niet verder verspreiden of openbaar maken.

Thuiskopievergoeding

Wilt u een kopie maken van bijvoorbeeld een cd of een dvd? Dan mag u dat alleen doen voor persoonlijk gebruik. Voor dit thuiskopiëren betalen fabrikanten en importeurs een thuiskopievergoeding. Deze berekenen zij door in de prijs die u als consument betaalt.

De thuiskopievergoeding is voor:

  • auteurs;
  • uitvoerend kunstenaars;
  • producenten.

Downloaden uit illegale bron niet toegestaan

Het is verboden om uit illegale bronnen werken te downloaden waarop auteursrecht rust. Ook niet voor eigen gebruik. Illegale bronnen zijn meestal illegale websites. Omdat een kopie maken uit illegale bron niet mag geldt er ook geen thuiskopieheffing voor deze kopieën.

Kopieerbeveiliging

Auteurs mogen op hun werk kopieerbeveiligingen aanbrengen. Een kopieerbeveiliging gaat het kopiëren van bijvoorbeeld een cd of dvd tegen. U mag werken met een kopieerbeveiliging ook niet voor privébezit kopiëren.

Computerprogramma’s niet kopiëren

Auteursrechtelijk beschermde computerprogramma’s (zoals software en games) vallen buiten de regeling voor de privékopie. U mag dus niet zomaar computerprogramma's kopiëren.

Maakt uw computer bij gebruik van een computerprogramma een kopie? Dat mag als u het programma hebt gekocht of op een andere rechtmatige manier hebt verkregen. Er is namelijk voor het programma betaald. Ook een reservekopie is toegestaan.

Open source software

Open source software is software waarvan de broncode vrij beschikbaar is. Iedereen kan de broncode bekijken en aanpassen. U krijgt de broncode als u de software koopt of de code wordt verspreid via het internet.

Bij de meeste commerciële software is de broncode geheim. Dit heet: gesloten source software en er rust auteursrecht op. Omdat de broncode niet wordt meegeleverd kunt u niet zelf veranderingen in de software aan (laten) brengen.