Waar kan ik vragen stellen over de gezondheid en opvoeding van mijn kind van 0–4 jaar?

U kunt met vragen over de gezondheid, opvoeding en ontwikkeling terecht bij het consultatiebureau. Daarnaast kunnen andere ouders of de opvang van uw kind advies of tips geven. Ook sommige websites bieden veel betrouwbare informatie.

Consultatiebureau: ontwikkeling kind volgen

U kunt vragen stellen over uw baby aan de jeugdarts of verpleegkundige van het consultatiebureau (gratis jeugdgezondheidszorg). Bijvoorbeeld over omgaan met een huilbaby, overgaan naar vaste voeding of niet praten. Ook krijgt uw baby  inentingen tegen kinderziekten op het consultatiebureau. Het consultatiebureau nodigt u uit als uw baby 1 maand is. 

Zorgen over ontwikkeling van uw kind: integrale vroeghulp (tot 8 jaar)

Maakt u zich zorgen over de ontwikkeling of het gedrag van uw kind? Dan kunnen verschillende deskundigen tegelijk naar uw kind kijken. Zoals een kinderarts, psycholoog, onderwijsdeskundige en maatschappelijk werker. Dit is integrale vroeghulp (IVH). 
Meer over de werkwijze en hoe u zich aanmeldt voor integrale vroeghulp leest u op Integralevroeghulp.nl.

Opvoedinformatie baby's en peuters op internet

Op de website het Nederlands Jeugdinstituut vindt u veel informatie over opvoeden en verzorgen, voor kinderen tot jongvolwassenen. De informatie is gecontroleerd door mensen uit de wetenschap en de praktijk.

Kijk eens bij de uitgebreide informatie over gezondheid en ontwikkeling van baby’s. En de tips en informatie over opvoeden en ontwikkeling van peuters.
 

Hulp vinden als uw kind veel zorg nodig heeft

Als uw kind verschillende beperkingen heeft, kan de verzorging intensief zijn. Misschien kan die zorg anders georganiseerd worden. Of is er meer hulp mogelijk. U hoeft dit niet alleen uit te zoeken. Een cliëntondersteuner of Het Juiste Loket kan hier helpen.

  • Cliëntondersteuning
    U kunt via uw gemeente een adviseur aanvragen die alles weet over hulp aan ernstig zieke kinderen. Deze cliëntondersteuner helpt om de juiste zorg te vinden en aan te vragen. En kan u helpen in gesprekken met uw gemeente of zorgverzekeraar.
  • Het Juiste Loket
    Bij het Juiste Loket hoort u of u bij de zorgverzekeraar, de gemeente of de zorgaanbieder moet zijn. Het Juiste Loket regelt zelf geen zorg of ondersteuning, maar helpt u om zorg aan te vragen of om problemen op te lossen. U kunt het Juiste Loket bellen of mailen.