BZ zet goede stappen naar duurzame bedrijfsvoering

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zet steeds meer stappen in de verduurzaming van de bedrijfsvoering. Dat bleek op donderdag 11 januari, toen het zogeheten CO2-prestatieladder-certificaat werd uitgereikt tijdens de nieuwjaarsborrel van verduurzamingsprogramma Mission Sustainable. Het certificaat is vooral aan aanmoediging om komend jaar verder aan de slag te gaan met verduurzaming van het ministerie en de ambassades, zegt Hans de Jong van de directie Bedrijfsvoering.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Ministerie van Buitenlandse Zaken
Hoofddirecteur Bedrijfsvoering bij BZ, Hans de Jong (links) tijdens de uitreiking van het certificaat. Rechts staat de BZ-duurzaamheidscoördinator, Take Padding.

Dit certificaat bevestigt dat BZ sinds november 2023 is gecertificeerd op Trede 3 van de zogeheten CO2 -prestatieladder. Dit betekent dat BZ nu even ver is als de andere ministeries. Alleen Defensie doet niet mee aan de CO2-prestatieladder.

Dat BZ als laatste ministerie dit bereikte, komt door de complexiteit, zegt Hans de Jong. ‘Neem het energieverbruik van ons vastgoed. We hebben 463 panden in 160 landen. Het was een enorme klus om deze data te verzamelen.’ Het certificaat is vooral een aanmoediging om komend jaar meer stappen op het gebied van duurzaamheid te zetten. De Jong: ‘Er werken bij BZ 7 mensen aan deze opgave, maar we willen natuurlijk vooral dat de ambassades zelf aan de slag gaan.’

Duurzamer BZ

Het verduurzamingsprogramma van BZ Mission Sustainable is twee jaar geleden gestart met als doel om BZ duurzamer te maken. Doelen van het programma zijn onder meer een klimaatneutraal BZ in 2030 en een lerende aanpak op circulaire economie. De speerpunten voor komend jaar zijn ander reisgedrag en verduurzaming van vastgoed van onder meer ambassades wereldwijd.