Hoe krijg ik geld terug van mijn energierekening uit het Tijdelijk Noodfonds Energie?

U kunt zich in 2024 aanmelden bij het Noodfonds Energie om steun te krijgen voor de energierekening. Steun aanvragen kan pas wanneer het Noodfonds open is. Of en hoeveel steun u ontvangt, hangt af van uw bruto-inkomen en de hoogte van uw energierekening. 

Aanvragen steun in 2024

U kunt de steun nog niet aanvragen. Aanvragen kan pas als het Noodfonds in de loop van januari opengaat. Uw aanvraag moet dan voor 1 april 2024 binnen te zijn. Meld u aan op de website van het Noodfonds om bericht te krijgen zodra het opengaat. De voorwaarden worden bekendgemaakt na de opening. 

Recht op steun Noodfonds als u minder dan 200% van het sociaal minimum verdient

U krijgt steun van het Noodfonds als u: 

  • een contract hebt voor gas, stroom of stadswarmte.
  • een bruto-inkomen van maximaal 200% van het sociaal minimum hebt. Dit bedrag is inclusief 8% vakantiegeld en exclusief toeslagen.  

Noodfonds betaalt een deel van de energierekening

Welk deel het Noodfonds betaalt hangt af van uw inkomen:

  • Verdient u maximaal 130% van het sociaal minimum? Dan betaalt het Noodfonds het deel van de maandelijkse energierekening dat meer is dan 8% van uw gezamenlijk bruto-inkomen.
  • Verdient u maximaal 200% van het sociaal minimum? Dan betaalt het Noodfonds het deel van de maandelijkse energierekening dat meer is dan 10% van uw gezamenlijk bruto-inkomen.