Hoe herken ik biologische producten?

U kunt als consument biologische producten herkennen aan het EU-keurmerk voor biologische productie dat op de verpakking staat: een afbeelding in de vorm van een blaadje met 12 sterren.

Het EU-logo voor biologische productie is voor alle biologische producten die in de Europese Unie (EU) zijn gemaakt, maar ook voor landen van buiten de Europese Unie. De term biologisch is een beschermde term en mag alleen worden gebruikt voor gecontroleerde biologische voedingsmiddelen, diervoeding, planten en sierteelt. 

Bedrijven mogen naast het verplichte EU-logo andere logo’s aanbrengen op de verpakking. Dat doen ze bijvoorbeeld wanneer zij aanvullende eisen stellen zoals het Nederlandse EKO-keurmerk, het Demeter-keurmerk of het Beter Leven Keurmerk.

Aanvragen gebruik van het EU-logo

Agrarische bedrijven, verwerkingsbedrijven, handelsbedrijven en detailhandel kunnen toestemming vragen voor gebruik van dit logo op hun biologische producten. Ze doen dit bij een erkende certificerende instelling. Die instelling geeft toestemming voor gebruik van het EU-logo voor biologische productie. In Nederland geeft Skal Biocontrole namens de overheid het EU-logo voor biologische producten uit.