Loop ik kans op legionellabesmetting in zwembaden, sauna's of andere plaatsen met water?

In zwembaden of sauna's, bij evenementen met waterattracties of op campings is de kans dat u besmet raakt met de legionellabacterie zeer klein. Op voorwaarde dat men voldoende preventieve maatregelen neemt. In huis is er in het algemeen weinig risico op legionellabesmetting. 

Legionella gevaarlijk bij vermenigvuldiging

De legionellabacterie is alleen gevaarlijk als deze zich kan vermenigvuldigen. Daarom moeten beheerders van locaties waarvan is aangetoond dat mensen daar veteranenziekte kunnen krijgen, maatregelen nemen om legionellagroei en -verspreiding te beheersen. Datzelfde geldt als grote hoeveelheden legionellabacteriën zich via de lucht naar de omgeving kunnen verspreiden.

De legionellabacterie vermenigvuldigt zich onder meer als:

  • de watertemperatuur tussen 20 en 50 graden Celsius (°C) ligt;
  • het water lange tijd stil staat.

Legionella in zwembaden

In een goed beheerd zwembad loopt u geen risico op legionellabesmetting. Zo moet er bijvoorbeeld voldoende chloor in het water zitten. Hoeveel chloor dit moet zijn, staat in de regels waaraan zwembaden moeten voldoen.

Legionella in bubbelbaden en whirlpools

De temperatuur van het water in whirlpools en bubbelbaden ligt vaak tussen de 25 en 45°C. In dit warme water kan de legionellabacterie snel in aantal groeien. Daarom kunnen deze baden een risico vormen. Ook thuis.


Goed beheer en onderhoud zijn, net als een een goed desinfectiesysteem, belangrijk voor deze baden. U als eigenaar of de beheerder moet zich houden aan de voorschriften van de fabrikant. U kunt de beheerder van het bad vragen naar de maatregelen tegen legionellabesmetting.

Legionella in sauna’s

Als de beheerder de juiste voorzorgsmaatregelen neemt, zijn sauna's nauwelijks een risico. U kunt de beheerder van een sauna vragen naar de maatregelen tegen legionellabesmetting.

Legionella op een camping

Twijfelt u aan de veiligheid van de watervoorziening op een camping? Dan is het goed eerst het water een aantal minuten te laten lopen. Zo spoelt u de leidingen door. 


Wees voorzichtig als de watertemperatuur in de leidingen op een camping tot meer dan 25°C kan oplopen. Bijvoorbeeld als douches en toiletten langere tijd dicht zijn geweest.

Legionella in waterzak met douchekop

Sommige kampeerders leggen zelf een douche op de kampeerplek aan. Bijvoorbeeld door een waterzak aan een boom te hangen met een douchekop eronder. De legionellabacterie kan zich ontwikkelen als de zak dagenlang in de zon hangt. Wilt u geen enkel risico nemen? Laat de waterzak dan leeglopen en vul hem voor gebruik met koud water.

Legionella in huis

De legionellabacterie komt voor in grondwater, oppervlaktewater en in het drinkwater. Meestal zijn dit maar kleine aantallen. Het wordt pas gevaarlijk als de bacterie zich vermenigvuldigt en via waternevel in de lucht komt die u inademt.


Het is verstandig de waterleiding na een vakantie van een week of langer 1 minuut goed door te spoelen . Op de site van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)  leest u hoe u thuis groei van legionella beperkt