Loop ik kans op legionellabesmetting in zwembaden, sauna's of andere plaatsen met water?

In zwembaden, sauna's, bij evenementen met waterattracties of op campings is de kans dat u besmet wordt met de legionellabacterie zeer klein. De kans op besmetting is ook klein in bubbelbaden en whirlpools. Ook in huis komt de legionellabacterie maar in kleine aantallen voor.

Legionella gevaarlijk bij vermenigvuldiging

De legionellabacterie is alleen gevaarlijk als deze zich kan vermenigvuldigen. De legionellabacterie vermenigvuldigt zich als:

  • de watertemperatuur tussen 20 en 50 graden Celsius (°C) ligt;
  • het water lange tijd stil staat.

Legionella in zwembaden

In een zwembad loopt u geen risico op legionellabesmetting als er voldoende chloor in het water zit. Hoeveel chloor dit moet zijn, staat in de regels waaraan zwembaden moeten voldoen.

Legionella in bubbelbaden en whirlpools

De watertemperatuur in whirlpools en bubbelbaden ligt vaak tussen de 25 en 45°C. Dit is een gunstige temperatuur voor de legionellabacterie om in aantal te gaan toenemen. Daarom kunnen deze baden een risico vormen.

Het is belangrijk dat deze baden een goed desinfectiesysteem hebben. Ook moeten de voorschriften van de fabrikant goed worden opgevolgd. U kunt de beheerder van het bad vragen welke maatregelen hij neemt tegen legionellabesmetting.

Legionella in sauna’s

Als de beheerder de juiste voorzorgsmaatregelen neemt, zijn sauna's nauwelijks een risico. U kunt de beheerder van een sauna vragen welke maatregelen hij neemt tegen legionellabesmetting.

Legionella in huis

De legionellabacterie komt voor in grondwater, oppervlaktewater en in het drinkwater. Meestal zijn dit maar kleine aantallen. Legionella wordt pas gevaarlijk als de bacterie zich vermenigvuldigt en via druppels waternevel in de lucht komt die u inademt.

Het is het verstandig de waterleiding goed door te spoelen na een vakantie.

Legionella op een camping

Twijfelt u aan de veiligheid van de watervoorziening op een camping? Dan is het goed eerst het water een aantal minuten te laten lopen om de leidingen door te spoelen.

Wees voorzichtig als de watertemperatuur in de leidingen op een camping tot meer dan 25°C kan oplopen. Bijvoorbeeld als een sanitairgebouw langere tijd dicht is geweest.

Legionella in waterzak met douchekop

Sommige kampeerders leggen zelf een douche op de kampeerplek aan. Bijvoorbeeld door een waterzak aan een boom te hangen met een douchekop eronder. De legionellabacterie kan zich ontwikkelen als de zak dagenlang in de zon hangt. Wilt u elk risico uitsluiten? Laat de waterzak dan leeglopen en vul hem voor gebruik met koud water.