Nederland leert door

De arbeidsmarkt is in beweging en banen zijn onzeker. Door de coronacrisis moeten bedrijven soms uit nood sluiten. Tegelijk ontstaan er ergens anders juist nieuwe banen. Voor uw toekomst is het daarom belangrijk dat u zich blijft ontwikkelen. Zo versterkt u uw positie op de arbeidsmarkt. De subsidieregeling Nederland Leert Door helpt hierbij.  

Subsidieregeling voor iedereen tussen de 18 en pensioengerechtigde leeftijd

De subsidieregeling Nederland Leert Door is er voor iedereen tussen de 18 jaar en de pensioengerechtigde leeftijd. Het maakt daarbij dus niet uit of u in loondienst bent, een flexibel contract hebt of werk zoekt. Ook zelfstandigen en zzp’ers kunnen via Nederland Leert Door gebruik maken van gratis scholing.

Nederland Leert Door: gratis scholing

U kunt tot 31 maart 2023 gebruik maken van deze gratis (online) scholingstrajecten. Dit kan zonder tussenkomst van de sector of uw werkgever. Vaak is het mogelijk direct te beginnen en is er geen voorkennis nodig. Na deelname ontvangt u meestal een certificaat of diploma.

In 2020 en 2021 zijn er meer dan 65.000 scholingstrajecten beschikbaar gekomen. Per 15 maart 2022 is dit aanbod gegroeid met 54.000 trajecten. 

NL Leert Door: sectoraal maatwerk

Via de subsidieregeling ‘ NL leert door met de inzet van sectoraal maatwerk’ kunnen sectororganisaties ontwikkeladvies, scholing en begeleiding bieden aan (toekomstige) werkenden in de sector. Deze trajecten verlopen via de sectoren. Wanneer dit ook in uw sector het geval is, kan uw werkgever u hier mogelijk meer over vertellen. 

Andere ontwikkeladviestrajecten

Er zijn vaak ook nog andere mogelijkheden om kosteloos gebruik te maken van een ontwikkeladviestraject of scholing. Soms wordt dit aangeboden door uw werkgever of via het O&O fonds verbonden aan uw sector. U kunt ook informeren bij een vakbond of bij een leerwerkloket.