Opleidingskosten aftrekbaar transitievergoeding

Het kabinet wil dat iedereen blijft leren en zich verder ontwikkelt tijdens het werkende leven; dat vraagt om investeringen. Om werkgevers daartoe aan te sporen kunnen zij opleidingskosten die hun medewerkers maken voor een opleiding voor een andere functie binnen hetzelfde bedrijf aftrekken van de transitievergoeding. De ministerraad heeft er mee ingestemd de Raad van State om advies te vragen over dit voorstel van minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en wil dat de regels op 1 januari 2020 gaan gelden.

Leven lang ontwikkelen staat hoog op de agenda van het kabinet. Meer investeren in scholing en duurzame inzetbaarheid is daarbij heel belangrijk. Het kabinet wil dat mensen werkend en gezond hun pensioenleeftijd kunnen halen.

De opleidingskosten voor een andere functie bij een ander werkgever zijn nu al aftrekbaar van de transitievergoeding. Met het besluit van vandaag komen daar de opleidingskosten voor een andere functie bij hetzelfde bedrijf bij. Opleidingskosten ten bate van de functie die iemand heeft, mogen niet worden afgetrokken van de transitievergoeding.