Leeroverzicht: opleidingen, financiële regelingen en loopbaanadvies

De arbeidsmarkt verandert snel. Er is vraag naar personeel met de juiste kennis en vaardigheden. Het is belangrijk dat werkenden en werkzoekenden zich blijven ontwikkelen. De overheid helpt daarbij met een overzicht van opleidingen en financiële regelingen. 

Opleidingen voor werkenden en werkzoekenden

Uit het onderzoek ‘Ik wil verder leren.nl’ is gebleken dat het helpt als informatie over beschikbare opleidingen op 1 plek te vinden is. Voor werkenden en werkzoekenden is het dan makkelijker om snel een passende opleiding te vinden. Het is dan ook makkelijker om de stap te zetten om verder te scholen en te ontwikkelen.
De overheid heeft daarom de website 'Leeroverzicht' ontwikkeld. Hierop staat betrouwbare en onafhankelijke informatie over opleidingen. En over financiële regelingen.

Alle opleidingen op 1 plek

Op Leeroverzicht staan alle soorten opleidingen voor mensen die werken of werk zoeken. Bijvoorbeeld:

 • trainingen en cursussen; 
 • praktijkleren;
 • opleidingen met een wettelijk goedgekeurd diploma. 

Om in te schrijven voor een opleiding verwijst Leeroverzicht door naar de website van de opleider.

Manieren om een opleiding te betalen

De overheid of de werkgever vergoedt soms (gedeeltelijk) de kosten voor een opleiding. Op Leeroverzicht staan manieren om (een deel van) de opleiding te betalen, zoals:

 • subsidies, 
 • leningen, 
 • beurzen, 
 • voorschotten.

Leeroverzicht verwijst door naar de website van de organisatie die de subsidie geeft. Op Leeroverzicht staat niet of u subsidie kunt krijgen. Dat is afhankelijk van de subsidievoorwaarden.

Loopbaanadviseurs in de buurt

Op Leeroverzicht staat ook informatie over advies en ondersteuning bij het kiezen van een opleiding. Leeroverzicht verwijst door naar een Leerwerkloket in de buurt. En naar andere organisaties die loopbaan- of scholingsadvies kunnen geven.

Opdrachtgever Leeroverzicht

Leeroverzicht is ontwikkeld in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). OCW heeft dit in samenwerking gedaan met: 

 • het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW); 
 • vakbonden; 
 • werkgeversorganisaties; 
 • (publieke en private) onderwijskoepels.

Beeldmerk: Rijksoverheid www.leeroverzicht.nl verschijnt in beeld waarna de startpagina van het Leeroverzicht verschijnt. Het logo in de vorm van een radar wordt getoond.

Voiceover: Welkom bij Leeroverzicht. De website helpt je om een leven lang te blijven ontwikkelen.
De 3 grote buttons Leren Geld Advies verschijnen en worden aangewezen door de vinger wanneer ze worden genoemd. De vinger klikt als eerste 'Leren' aan. Voiceover: Je vindt hier informatie over opleidingen en manieren om die te betalen. Ook kun je hier zoeken naar een loopbaanadviseur bij jou in de buurt. Om een passende opleiding te vinden, klik je op 'Leren.
De mascotte in de vorm van een schotelantenne, verschijnt en loopt door de vragen heen die worden beantwoord.
Voiceover: Weet je nog niet precies welke opleiding je wilt volgen? Beantwoord dan de vragen. Zo krijg je sneller te zien welke opleiding bij jou past, want een beetje hulp is mooi meegenomen.
In het zoekveld wordt het woord 'metaalbewerker' ingetypt terwijl vinkjes voorbij komen.
Voiceover: Je kunt ook zelf het zoekveld invullen met de naam van een opleiding of opleider. Of door een aantal kenmerken aan te vinken, zoals het opleidingsniveau of de afstand vanaf jouw postcode.
De mascotte gaat zoeken en laat een aantal kaartjes zien met opleidingsinformatie.
Voiceover: Het Leeroverzicht gaat met jouw voorkeuren langs meer dan 85 duizend opleidingen. Zo krijg je snel een overzicht van opleidingen die voldoen aan jouw vraag. De gekozen kaart komt omhoog en er wordt ingezoomd en de aanwijsvinger loopt de velden bij langs wanneer ze worden benoemd. Voiceover: Heb je een opleiding gezien die bij je past? Klik dan voor meer informatie op de link om naar de website van de opleider te gaan. Op het Leeroverzicht zie je ook de belangrijkste manieren om geld (financiële steun) van de overheid te krijgen voor een opleiding. Check altijd of de financiële steun ook voor jouw opleiding is en of je aan de voorwaarden voldoet. De blauwe button met Geld verschijnt, waar de aanwijsvinger op klikt.
Voiceover: Daarnaast zijn er nog veel meer manieren om financiële steun te krijgen. Meer weten? Kies dan 'Geld'. De mascotte leidt je door de vragen en antwoorden heen.
Voiceover: Ook hier helpen we je met een paar korte vragen om financiële steun te vinden. Je kunt hier ook weer kenmerken aanvinken of het zoekveld gebruiken. De mascotte gaat op zoek waarna meerdere regelingen oppoppen. Voiceover: Aan de hand van jouw voorkeuren tonen we dan alleen de financiële regelingen die bij jou passen. Controleer altijd of je aan de voorwaarden voldoet. De blauwe button met Advies verschijnt, waar de aanwijsvinger op klikt.
Voiceover: Hulp nodig? Klik dan op 'Advies'. Er staan links naar organisaties die jou kunnen helpen met het vinden van een opleiding en misschien financiële steun.
Het logo van de Leerwerkloketten verschijnt op de radar.
Voiceover: Ook de gratis Leerwerkloketten helpen je graag. Klik op de link voor een leerwerkloket bij jou in de buurt.  
De logo's van de andere organisaties die kunnen helpen met loopbaanadvies verschijnen.
Voiceover: Er zijn nog meer organisaties die je kunnen helpen. Zoek naar een organisatie die past bij jouw situatie.  Hopelijk helpt dit je op weg bij het zoeken naar de opleiding die bij je past. Het beeldmerk van de rijksoverheid verschijnt en de logo's van de organisaties die mee hebben gewerkt aan de totstandkoming van het Leeroverzicht.
Voiceover: Leeroverzicht is een initiatief van de Rijksoverheid, vakbonden, werkgevers en opleiders.
De radar, de mascotte en de url van Leeroverzicht verschijnt.
Voiceover: Samen helpen we jou om jezelf een leven lang te blijven ontwikkelen.  
De tekst Meer weten met de url van de Rijksoverheid verschijnt in beeld. Voiceover: Meer weten? Kijk op rijksoverheid.nl/leeroverzicht.