Onderzoek misbruik van economische machtsposities

Onderzoek naar de effectiviteit van artikel 24 van de Mededingingswet op het verbod voor ondernemingen om misbruik te maken van een economische machtspositie. Dit rapport concludeert dat effectieve handhaving van artikel 24 momenteel uitdagend is en de mogelijkheden ervan worden overschat.

Het rapport is geschreven in het Engels en bevat een Nederlandstalige samenvatting.

Onderzoek misbruik van economische machtsposities

Toelichting

Het ministerie van EZK heeft het Tilburg Law and Economics Center gevraagd om onderzoek te doen naar de effectiviteit van artikel 24 van de Mededingingswet. Dit artikel volgt rechtstreeks uit Europese regels en er staat in dat het verboden is voor ondernemingen om misbruik te maken van een economische machtspositie. Het ministerie wil weten of het bestrijden van dit misbruik door ondernemingen momenteel op een effectieve manier kan plaatsvinden.

Handhaving vindt in Nederland plaats door de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Het rapport concludeert dat effectieve handhaving van artikel 24 momenteel uitdagend is en dat de mogelijkheden van deze handhaving worden overschat. Volgens het onderzoek is de wettelijke norm van artikel 24 niet erg duidelijk. Ook is er sprake van een hoge bewijslast. Daarnaast zien de onderzoekers dat mededingingsautoriteiten in andere landen aanvullende instrumenten tot hun beschikking hebben om vormen die concurrentie beperken aan te pakken. De ACM beschikt hier niet over in Nederland.

Het onderzoeksrapport bevat aanbevelingen aan het ministerie van EZK en de ACM. De aanbevelingen worden bestudeerd en er wordt onderzocht op welke manier het mededingingsinstrumentarium toekomstbestendig kan blijven.