Wat moet ik doen met het mbo-rekenexamen als ik doorstroom of naar een andere opleiding ga?

Stap je over naar een ander mbo-niveau of ga je een andere opleiding doen? Dan moet je soms het rekenexamen opnieuw maken. Soms kun je bij de examencommissie ook een vrijstelling aanvragen. Vraag na bij je school of dit ook voor jou geldt. 

Overstappen naar ander mbo-niveau

Of je een vrijstelling van het nieuwe rekenexamen krijgt, hangt af van het niveau van je vorige rekenexamen (2F of 3F). De school kan ook eigen voorwaarden stellen. Bijvoorbeeld dat je vorige rekenexamen niet te lang geleden is. Of dat je een rekenexamen maakt dat past bij je opleiding (beroepsgericht rekenexamen).

Van entreeopleiding naar mbo 2

Heb je op de entreeopleiding het 2A rekenexamen gemaakt? Dan kan je school besluiten je vrijstelling te verlenen als je een mbo-opleiding niveau 2 doet.

Van mbo 2 naar mbo 3

Heb je op je mbo-opleiding niveau 2 het 2F rekenexamen gemaakt? Dan kan je school besluiten je vrijstelling te verlenen als je een mbo-opleiding niveau 3 doet.

Van mbo 3 naar mbo 4

Heb je het rekenexamen op niveau 3F gedaan? Dan kan je school besluiten je vrijstelling te verlenen.

Overstappen naar een andere opleiding op zelfde niveau

Ga je een andere opleiding op hetzelfde niveau doen? En heb je het rekenexamen al gemaakt? Dan kan je school besluiten je vrijstelling te verlenen.

Vraag altijd na over vrijstelling rekenexamen

Denk je dat je in aanmerking komt voor een vrijstelling? Vraag dit dan aan bij de examencommissie van je opleiding. De examencommissie bepaalt of je een vrijstelling krijgt.