Wat is Europass en wat kan ik er mee?

Wilt u in een ander Europees land stage lopen, een opleiding volgen of solliciteren? Dan kunt u Europass gebruiken. Europass bestaat uit een online cv en andere documenten, zoals een diplomasupplement.

Europass-documenten

U kunt Europass  in heel Europa gebruiken en het is beschikbaar in alle Europese talen. Een cv is het basisdocument. Europass is een initiatief van de Europese Commissie.

Europass kan uit de volgende documenten bestaan:

  • Europass cv;
  • Europass taalpaspoort;
  • Europass mobiliteit;
  • Europass certificaatsupplement;
  • Europass diplomasupplement.

Europass cv

Het Europass cv is een standaard curriculum vitae. Alle EU-landen erkennen het Europass cv. Hierdoor is het geschikt voor sollicitaties in alle landen van de Europese Unie. Het bestaat uit een standaardformulier waarop u uw ervaring, diploma's en vaardigheden kunt invullen. Op de website van Europass kunt u een voorbeeld downloaden en zelf uw Europass cv maken.

Europass taalpaspoort

In het Europass taalpaspoort beschrijft u uw praktische kennis van verschillende Europese talen. Dit is belangrijk wanneer u solliciteert naar een baan of opdracht waarvoor talenkennis nodig is. U kunt op de website van Europass zelf een Europees taalpaspoort aanmaken.

Europass mobiliteit

Europass mobiliteit is een verslag van uw verblijf en uw ervaring in het buitenland. Bijvoorbeeld een stage of een academisch uitwisselingsprogramma. Het mobiliteitsdocument maakt u niet zelf aan. Dit doet de instelling waar u onderwijs heeft gevolgd of de werkgever voor wie u heeft gewerkt.

Europass certificaatsupplement

Europass certificaatsupplement is een algemene beschrijving in het Engels, Nederlands of Duits van de beroepsopleiding die u gevolgd heeft. Het certificaatsupplement voegt informatie toe aan uw officiële certificaat, maar vervangt uw diploma niet.

Instanties die het erkende beroepscertificaat toekennen, geven het Europass certificaatsupplement uit. Welke instanties dat zijn, kunt u navragen bij het National Reference Point. In Nederland is dit de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). 

Europass diplomasupplement

Europass diplomasupplement beschrijft de inhoud, het niveau en het verloop van uw studie. Het gaat om studies op hbo- of universitair niveau. Werkgevers en onderwijsinstellingen in het buitenland kunnen hiermee makkelijker de waarde van uw diploma inschatten. Dit is vooral handig als u een stage of studieplek in het buitenland zoekt. Of als u in het buitenland solliciteert. De instelling waar u uw diploma heeft behaald, stelt het diplomasupplement op.

Kosten Europass

Europass is gratis. Van het Europass certificaatsupplement bestaat een gratis en een betaalde variant.