Hulp aan vluchtelingen uit Oekraïne: wat kan ik doen?
Veel Nederlanders willen een bijdrage leveren om vluchtelingen uit Oekraïne te helpen. Bijvoorbeeld door spullen te geven. Ook zijn er verschillende initiatieven om mensen (tijdelijk) in huis te nemen of onderdak te bieden. Lees hier wat u kunt doen als u mee wilt helpen.
Geld of spullen doneren
Geld geven kan bijvoorbeeld via Giro555.
Doneer via Giro555 aan de actie van de Nederlandse Samenwerkende Hulporganisaties voor Oekraïne. Zij bieden hulp aan slachtoffers van de oorlog. Met het geld zorgen zij in Oekraïne en omringende landen bijvoorbeeld voor onderdak, medische zorg, eten en schoon drinkwater. En ze zorgen dat die hulp snel bij de mensen komt die dat het meest nodig hebben.
Spullen doneren voor vluchtelingen kan via het platform van VluchtelingenWerk Nederland. Hier vindt u een overzicht van initiatieven voor Oekraïense vluchtelingen. En informatie over het doneren van spullen. Ook kunt u er een eigen initiatief aanmelden.
Onderdak aanbieden aan vluchtelingen
Dit kan bijvoorbeeld via VluchtelingenWerk Nederland.
Bied een logeerplek aan. Op het platform van VluchtelingenWerk vindt u een overzicht van initiatieven voor Oekraïense vluchtelingen. En informatie over het aanbieden van een logeerplek. Ook kunt u er een eigen initiatief aanmelden.
Lees de handreiking Particuliere Opvang Oekraïners (POO). In deze handreiking vindt u informatie over hoe u een opvangplek aan kunt bieden en waar u op moet letten. Ook leest u welke voorzieningen er voor vluchtelingen zijn, bijvoorbeeld op het gebied van gezondheidszorg en onderwijs.
Het Rode Kruis, VluchtelingenWerk Nederland en het Leger des Heils bundelen hun krachten om op een veilige manier van particuliere opvang gebruik te kunnen maken. Deze drie organisaties werken samen aan het werven, screenen en begeleiden van gastgezinnen en/of woonruimte voor gemeenten.
Particulieren kunnen zich ook aanmelden voor de opvang van vluchtelingen bij Takecarebnb.
Nee, gasthuishoudens ontvangen geen vergoeding van de overheid.
Gevolgen voor AOW- en bijstandsuitkering
Personen die tijdelijk inwonen bij een bijstandsgerechtigde, tellen niet mee voor de kostendelersnorm. Zowel van de hoofdbewoner als van de persoon in kwestie moet het de intentie zijn om de situatie zo kort mogelijk te laten duren.
Als iemand met een uitkering tijdelijk verblijf biedt aan een vluchteling heeft dit geen gevolgen voor zijn uitkering. Het is aan de gemeente om vast te stellen of er sprake is van tijdelijk verblijf. Over het algemeen wordt een richtlijn van 6 maanden gehanteerd als termijn om nogmaals te beoordelen of het nog steeds tijdelijk is.
AOW-gerechtigden kunnen voor een half jaar een vluchteling in huis nemen, zonder dat dit gevolgen heeft voor de uitkeringshoogte.
De AOW-gerechtigden worden wel geacht deze verandering in de leefsituatie direct te melden bij de Sociale Verzekeringsbank.
Het is gevaarlijk om naar Oekraïne te reizen. Dat geldt ook voor grensgebieden in buurlanden. Ga er niet naartoe. Het maakt niet uit wat uw situatie is. Of welke goede bedoelingen u heeft.
Steun vluchtelingen vanuit Nederland. Er zijn verschillende ervaren organisaties die naar grensgebieden reizen om mensen in nood te helpen.
Bekijk het reisadvies voor Oekraïne.
Doe niet mee aan digitale strijd tegen Rusland
De overheid roept iedereen op om niet te helpen bij de digitale oorlog tegen Rusland. Systemen hacken in binnen- en buitenland is strafbaar. Ook kan deelname aan de cyberoorlog zorgen voor meer onvoorspelbaarheid in het conflict. En het kan Nederland doelwit maken van een tegenaanval.