Ik ben geregistreerd als donor. Wat gebeurt er na mijn overlijden?

U bent geregistreerd als donor van organen en weefsels. Of artsen uiteindelijk de organen van een overledene gebruiken voor transplantatie, hangt af van een aantal factoren. Bijvoorbeeld of de persoon in het ziekenhuis overleden is. En van de kwaliteit van de organen en weefsels.

Donatie na overlijden

Donatie vindt plaats na het overlijden. Artsen stellen het moment van overlijden vast door vastgelegde regels en afspraken te volgen. Overlijdt iemand door hersenletstel, dan volgt de arts het hersendoodprotocol. Bij een hartstilstand geldt het modelprotocol orgaan- en weefseldonatie.

Soorten organen en weefsels

Sommige organen en weefsels zijn geschikt voor transplantatie. Bij orgaandonatie gaat het om: hart, nieren, lever, longen, alvleesklier en darmen. Bij weefseldonatie zijn vooral geschikt: huid, botweefsel, oogweefsel, hartkleppen en bloedvaten.

Informatie over de donatieprocedures vindt u op de website van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS).

Geen donor om medische redenen

In sommige gevallen kunt u om medische redenen geen donor zijn. Ook al heeft u zich geregistreerd in het Donorregister. Bijvoorbeeld als u:

  • een bloedvergiftiging (sepsis) heeft;
  • besmet bent met een virus;
  • u tot 6 maanden voor uw overlijden een tatoeage of piercing heeft laten zetten.

Orgaandonatie alleen bij overlijden in het ziekenhuis

Orgaandonatie is alleen mogelijk wanneer iemand in het ziekenhuis is overleden. De arts stelt de dood vast door vastgelegde regels en afspraken te volgen. Overlijdt een donor door hersenletstel, dan volgt de arts het hersendoodprotocol. Bij een hartstilstand geldt het modelprotocol orgaan- en weefseldonatie.  De oorzaak van het overlijden bepaalt hoe de orgaandonatieprocedure verder verloopt. En welke organen daarna voor donatie geschikt kunnen zijn.

Organen hebben zuurstofrijk bloed nodig om geschikt te blijven voor transplantatie. In het ziekenhuis wordt de overleden donor kunstmatig beademd. Hierdoor blijft het hart kloppen en blijft zuurstofrijk bloed stromen.

Weefseldonatie kan vaak nog wel als iemand niet in het ziekenhuis overleden is.

Leeftijd voor orgaandonatie en weefseldonatie

Er is geen maximumleeftijd voor donatie. Het hart van een 80-jarige is bijvoorbeeld niet meer geschikt voor donatie. Maar deze persoon kan nog wel huiddonor zijn.